Svijet
0

Izrael platio UN-u štetu u Gazi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izrael je platio Ujedinjenim narodima 10,5 miliona dolara za štetu nanesenu predstavništvima svjetske organizacije u pojasu Gaze za vrijeme izraelske ofanzive na ciljeve Hamasa prošle zime, potvrdio je u petak uvečer glasnogovornik glavnog tajnika Ban Ki-moona i izraelski diplomati.

Dužnosnici UN-a navode kako je to prvi put da im je Izrael platio štetu, iako je i ranije tražena naknada. Zahtjevi su pokazali da je na sedam zgrada UN-a u pojasu Gaze, za vrijeme trosedmične ofanzive započete 27. decembra 2008., pričinjena šteta u iznosu 11,2 miliona i da su je skoro svu nanijele izraelske snage, prenio je Reuters.

Ta suma je kasnije smanjena za 750.000 dolara, precizirao je glasnogovornik Martin Nesirsky.

Najveća šteta pričinjena je 15. januara 2009. kada su izraelske granate, od kojih su neke sadržavale zapaljivi bijeli fosfor, pogodile zgradu agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNWRA), oštetivši skladište i centar za obuku. U drugim napadima je pogođeno i nekoliko škola kojima rukovodi UN.

Izrael je pokrenuo ofanzivu zbog pojačanih raketnih napada palestinskih ekstremista na južnu izraelsku teritoriju iz pojasa Gaze koji kontrolira Hamas.

Ta zemlja tvrdi da je pričinjena šteta zgradama UN-a bila nenamjerna i da se samo odgovaralo na palestinsku vatru. Ipak Izrael je pristao platiti štetu i manje ozljede koje je pretrpjelo 11 zaposlenih u UN-u, ali je odbio prihvatiti legalnu odgovornost, iako se svjetska organizacija s tim nije saglasila.

Nesirsky je objasnio kako je na kraju odgovoreno da se odgovornost potisne ustranu kako bi se šteta pokrila.

U sukobu u pojasu Gaze poginulo je oko 1.400 Palestinaca, kako tvrde palestinske organizacije za ljudska prava, i 13 Izraelaca.