Svijet
0

Izrael: Olmert najavio pojačane napade na pojas Gaze

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert najavio je u nedjelju da će izraelska vojska pojačati napade na militante u Gazi u odgovoru na kontinuiranu prekograničnu raketnu vatru, podižući tenzije uoči posjete regiji američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Nekoliko sati prije nego što se Olmert obratio svojoj vladi u Jerusalemu, izraelske kopnene snage ušile su u centar pojasa Gaze i ubili su Palestinca koga su medicinski zvaničnici identifikovali kao 18-godišnjeg civila. Dvojica militanata također su ranjena, javio je u nedjelju Reuters.

Izraelska vojna glasnogovornica potvrdila je da kopnene snage djeluju u tom području od zore, ali nije imala nikakve informacije o bilo kakvim žrtvama.

Izrael je pojačao napade protiv militanata u Gazi u nastojanjima da suzbije prekograničnu raketnu vatru sa te teritorije.

Jedna od raketa pala je prošle sedmice u sjeverni dio velikog izraelskog grada Ashkelona. Vojska je saopćila da je to najdugometniji raketni napad na Izrael iz Gaze.

Olmert je poručio svojoj vladi da je raketa koja je pala na Ashklelon označila "eskalaciju" palestinskih napada.

U odgovoru na raketni napad, on je izjavio da je ministar odbrane Ehid Barak naredio snagama sigurnosti da "eskaliraju izraelske akcije" protiv militanata na toj priobalnoj teritoriji.

Bush će posjetiti Izrael i okupiranu Zapadnu obalu iduće sedmice, nastojeći da obnovi mirovne pregovore između Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Olmert je izjavio da su izraelske vojne operacije već ostvarile "značajne rezultate" protiv militanata u Gazi, koju su Hamasovi islamisti zauzeli u junu nakon što su protjerali sekularne snage Abbasovog Fataha

Uprkos protestima iz Abbasove vlade, Olmert je izjavio da će Izrael nastaviti djelovati protiv militanata na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje Fatah drži vlast.

"Nastavit ćemo reagovati i pokretati akcije naših snaga u cilju uništenja terorističkih elemenata kako bismo došli do odgovornih u svakom uglu Gaze, te Judeje i Samarije (Zapadne obale)", izjavio je Olmert.