Svijet
1

Izrael odobrio izgradnju 1.500 kuća u istočnom Jeruselamu

FENA
Saeb Erekat
Saeb Erekat
Izrael je odobrio planove za izgradnju dodatnih 1.500 kuća u istočnom Jerusalemu u ponedjeljak, rekao je zvaničnik, nekoliko dana nakon što su izazvali međunarodne proteste protiv projekta za izgradnju sličnih 3.000 kuća na teritoriju koju su zauzeli u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Washington je osudio ove planove izgradnje, prenio je Reuters.

Palestinci izgradnju naselja smatraju preprekom za postizanje nezavisne države. Izgradnju su osudile mnoge zemlje, a posljednji planovi za izgradnju bi se trebali održati na teritoriji koju je Izrael pripojio. Ovaj potez pripajanja nikada nije međunarodno priznat.

"Najžešće osuđujemo ove izraelske akcije i odlučnost Izraela da nastavi širiti naselja što potkopava dvodržavno rješenje", rekao je viši palestinski zvaničnik Saeb Erekat.

"Ovo su veoma opasni i uznemiravajući koraci. Izraelske vlada pokazuje svoju odlučnost u protivljenju volji međunarodne zajednice", dodao je on.

Premijer Benjamin Netanyahu obećao je prošle sedmice da će izgraditi najmanje 3.000 kuća na Zapadnoj obali kako bi izrazio protivljenje UN-ovoj odluci priznavanja Palestine prošlog mjeseca.

Glasnogovornik izraelskog ministra unutrašnjih poslova Efrat Orbach rekao je u ponedjeljak da je okružna komisija za plansko građenje "dala preliminarno odobrenje" za projekat Ramat Shlomo koji mora prvo proći niz birokratskih odluka prije nego što izgradnja uistinu počne.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestine su u zastoju od kraja 2010. godine zbog spora oko izgradje naselja. Međunarodni krivični sud u Den Haagu je presudio da su izraelske izgradnje naselja nezakonite, što Izrael osporava.