Saopćenje Ministarstva odbrane
0

Izrael odobrio gradnju 277 novih stanova u Arielu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak odobrio je početak gradnje 277 novih stanova u naselju Ariel, na sjeveru Zapadne Obale, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo odbrane.

"Izraelski ministar odbrane prošle sedmice je odobrio početak gradnje 277 stanova u četvrti Neuman naselja Ariel", stoji u saopćenju. Dio stanova namijenjen je bivšim doseljenicima iz Goush Katifa u Gazi, naselju koje su Izraelci srušili 2005.

Ariel, u kojem živi 18.000 stanovnika, većim je dijelom naseljen novodoseljenim imigrantima iz područja bivšeg SSSR-a i jedno je od najvećih izraelskih naselja na sjeveru Zapadne Obale.

Izraelski čelnici su nekoliko puta istaknuli kako ovo naselje, koje se nalazi u blizini velikog palestinskog grada Nablusa, čini "sastavni dio" Izraela.

Gradonačelnik Ariela Ron Nachman je za AFP rekao kako je izgradnja stambenih prostora u središtu Ariela počela prije deset godina, ali da je 'zamrznuta' 2004. iz političkih razloga. "Danas nam je ministarstvo odbrane dopustilo nastavak i dovršetak gradnje ovoga projekta. To je vrlo dobro, jer u ovom trenutku u cijelome gradu nemamo više nijedan prazan stan", kazao je Nachman, dodavši kako je među onima koji čekaju novi stan i njegova kći.