Svijet
0

Izrael obilježava Dan sjećanja na holokaust

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svakodnevne aktivnosti u Izraelu u utorak su prekinute na dvije minute dok su sirene odjekivale gradovima povodom obilježavanja Dana sjećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u nacističkom holokaustu.

Automobili su zaustavljeni na ulicama, ljudi su stajali na trotoarima, od kojih mnogi pognutih glava, u znak sjećanja na žrtve.

Zvanična ceremonija polaganja vijenca u Yad Vashemu, izraelskom memorijalnom centru holokausta, desit će se tokom dana. U znak poštovanja prema Danu sjećanja, restorani, barovi i mjesta za zabavu zatvoreni su, javio je AP.

Izraelski lideri u ponedjeljak su obećali da neće biti drugog holokausta dok se u Ženevi održavala UN-ove konferencija o rasizmu koju su smatrali antisemitskom.

Na ceremoniji povodom Dana sjećanja na holokaust u ponedjeljak navečer izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je predsjednika Švicarske zbog susreta s iranskim predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom uoči početka konferencije.

Iranski lider govorio je ranije da se holokaust nikada nije desio i više puta pozivao na uništenje Izraela. Govoreći na UN-ovoj konferenciji o rasizmu u ponedjeljak, Ahmadinejad je optužio Zapad da koristi holokaust kao "izgovor" za agresiju nad Palestincima.

"Nećemo dopustiti negatorima holokausta da izvedu drugi holokaust nad jevrejskim narodom. To je sveta dužnost države Izrael. To je moja vrhovna dužnost kao premijera Izraela", izjavio je Netanyahu govoreći u Yad Vashemu.

U studijama objavljenim kako bi se podudarile s Danom sjećanja, Instituta Stephen Roth za istraživanje antisemitizma i rasizma Univerziteta Tel Aviva navodi se da je broj antisemitskih incidenata širom svijeta opao za 11 posto u 2008., ali je buknuo tokom izraelske ofanzive u pojasu Gaze u januaru.

Demograf Sergio Della Pergola s Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu izračunao je da u slučaju da se holokaust nije desio, jevrejsko stanovništo sada bi bilo skoro trostruko veće nego trenutno - 32 miliona umjesto trenutnih 13 miliona ljudi.