Svijet
1

Izrael: Netanyahu treći put izabran za premijera

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u pobjedničkom govoru nakon parlamentarnih izbora naglasio je da će najveći izazov njegove buduće vlade biti sprečavanje Irana da razvije nuklearno oružje.

"Ponosan sam što mogu biti vaš premijer i hvala vam što ste mi dali prigodu da treći put vodim državu Izrael", kazao je Netanyahu (63) rano u srijedu pred okupljenim pristašama.

Izlazne ankete nakon izraelskih parlamentarnih izbora pokazale su da Netanyahuova stranka Likud u koaliciji s ultranacionalističkom strankom Yisrael Beitenu ostaje najjači blok u Knessetu s 31 od 120 zastupnika, iako je to 11 manje u odnosu na aktuelni saziv parlamenta. Ako se izlazne ankete pokažu tačnima, a u Izraelu je to obično tako, izraelski je premijer na dobrom putu da ostane na dužnosti jer će desni blok ukupno imati tijesnu većinu u parlamentu.

Netanyahu je kazao da će pokušati sastaviti najširu moguću koaliciju, sugerirajući da će ići dalje od tradicionalnih saveza s ostalim desnim i vjerskim strankama.

"Nova vlada će voditi računa i o vojnoj snazi kako bi se mogli suprostaviti izazovima s kojima smo suočeni. U tom kontekstu prvi je izazov spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje", kazao je Netanyahu u svom govoru.

Izraelski je premijer iranski nuklearni program nazvao egzistencijalnom prijetnjom Izraelu i rekao da bi do ljeta Teheran mogao biti u stanju obogaćivati uranij do faze koja bi mu omogućila rapidan napredak prema razvoju nuklearne bombe.

Izborni rezultati očekuju se tokom dana. Po izlaznim anketama veliko je iznenađenje Yesh Atid, nova stranka centra bivšeg novinara Yaira Lapida koja postaje druga izraelska stranka s 18 ili 19 zastupnika. Obećavši da će riješiti problem manjka stambenog prostora i reformirati obrazovni sistem, Lapid je osvojio glasove srednje klase, smatraju analitičari. Lapid je prije izbora kazao da nije nesklon ulasku u koaliciju s Netanyahuom.

Laburisti (lijevi centar) Shellyja Yachimovicha osvojili su četiri mandata više nego na prošlim izborima i sada će imati 17 zastupnika te biti treća snaga u parlamentu.

Nacionalistička stranka Židovsko ognjište i ultraortodoksna vjerska sefardska stranka Shass osvajaju po 12 mandata.

Bivša ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni koja predvodi pokret centra HaTnouha i koja se u kampanji zauzimala za obnovu mirovnog procesa s Palestincima osvojila je sedam mjesta, a nekad jaka stranka Kadima nijedno.

Odaziv na izbore bio je 66 posto, najviše od 2003., a u anketi lista Haaretza prije izbora samo je 10 posto ispitanika izjavilo da im je Iran najvažnije izborno pitanje. Oko 47 posto anketiranih kazalo je da će svoj glas dati na osnovu socijalnih i ekonomskih programa.