Svijet
0

Izrael: Lideri testirali nuklearni "Bunker nacije“

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izraelski lideri ušli su u srijedu u novi podzemni bunker u okviru godišnjih manevara širom zemlje, čiji ja cilj priprema za mogući raketni rat s Iranom i libanskim i palestinskim saveznicima te zemlje.

Ovo je prvi put da su članovi takozvanog sigurnosnog kabineta, koji predvodi premijer Benjamin Netanyahu testirali "Bunker nacije", kako ga nazivaju lokalni mediji, iskopan duboko u podnožju brda na zapadu Jerusalema.

Izrael je od drugog libanskog rata 2006. godine protiv gerilaca libanskog proiranskog Hezbolaha pojačao vježbe civilne odbrane. U tom jednomjesečnom ratu ispaljeno je na hiljade raketa kratkog dometa na sjeverne izraelske gradove. Slične napade izvodile su palestinske ekstremističke organizacije iz pojasa Gaze na jug Izraela. Izraelski zvaničnici predviđaju da bi budući rat mogao takođe da uključi nekonvencionalne raketne udare iz Sirije i Irana.

Današnja vježba nazvana "Prekretnica 5" organizovana je kao priprema za moguće žestoko raketiranje i hiljade mrtvih i ranjenih na nekoliko izraelskih frontova.

"Pretpostvaljemo da se naši neprijatelji neće usuditi da operišu na taj način, imajući u vidu našu moć zastrašivanja", rekao je ministar Matan Vilnai zadužen za civilnu odbranu koji je objasnio da se radi o ekstremnom scenariju.

Za Izrael se inače vjeruje da je jedina nuklearna sila u regionu Bliskog istoka.

Izraelski avioni bombardovali su irački nuklearni reaktor u izgradnji kraj Bagdada 1981. godine. Sličan udar izveden je na Siriju 2007.. Napadi na iranska nuklearna postrojenja su ostali, međutim, opcija od koje Izrael nije odustao ali poznavaci prilika upozoravaju da bi se teško mogao izvesti, dok svjetske sile teže rješenju kroz pregovore, a Iran poriče da razvija atomsku bombu.