Na jugu Engleske
31

Bunker iz Drugog svjetskog rata danas je tražena kuća za odmor

D. B.
Kompanija Corstorphine & Wright je uz pomoć inžernjera firme Symmetrys transformisala betonski bunker iz ere Drugog svjetskog rata u fantastičnu kuću za odmor.

Bunker se nalazi u južnom dijelu Engleske te ga je Velika Britanija koristila u sklopu zaštite od napada njemačkog Luftwaffea. U upotrebu je ušao početkom 1941. godine, nazvan je Transmitter Bunker te je bio dio britanskog radarskog sistema Chain Home. Ovo je zapravo bila jedna od prvih radarskih mreža za rano upozorenje, a prestao se koristiti 1956. godine. Sada je pažljivo redizajniran i pretvoren u ljetni dom.

Dizajn bunkera je u potpunosti unikatan te ne sadrži standardne detalje. Najizazovniji dio dizajniranja je bilo nastojanje da se zadrži originalni unutrašnji beton, ali i da se uradi izolacija te hidroizolacija. Jedina opcija je bila potpuno ogoliti konstrukciju bunkera, uraditi izolaciju i hidroizolaciju izvana, a nakon toga vratiti zemlju i posijati travu. Izazov je bila i rupa u južnom dijelu koja je prekrivena staklom.

Površina bunkera iznosi 60 kvadratnih metara, opremljen je kaminom, posjeduje kupatilo, dvije spavaće sobe i trpezariju, a gosti su i više nego zadovoljni.

"Bukirala sam bunker kao iznenađenje za svog muža koji se oporavlja od ozbiljne bolesti. On ima veliko vojno znanje, voli vojsku i historiju mornarice, tako da sam pomislila da je ova ideja savršena. I bila je. Bunker pruža i lijep pogled na okolinu i more, napustili samo ga samo jednom zbog kratke šetnje. Sjedili smo u vrtu, gledali prirodu i životinje, kao i mjesec iznad mora. Bunker je bio izuzetno čist i spreman za nas. Kuhinja je mala, ali dobro dizajnirana, a namještaj veoma udoban", rekla je jedna gošća.

Dvije noći u bunkeru koštaju 702 funte, a bukiran je gotovo do kraja oktobra.