Značajan dan u sukobu
8

Izrael i Hamas poslali poruke uoči odluke suda u Hagu o slučaju genocida u Gazi

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Danas je značajan dan u sukobu između Izraela i Hamasa kada će Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu donijeti odluku o slučaju genocida u Gazi i zahtjevu za uvođenje hitnih mjera.

Odluka će biti donesena kao dio većeg slučaja koji je pokrenula Južna Afrika, koja optužuje Izrael da je počinio genocid. Iako su presude suda pravno obavezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, on nema načina da ih izvrši. Umjesto toga, odgovornost za njihovo sprovođenje leži na međunarodnoj zajednici.

Šta je rekao Izrael?

Izrael opisuje Južnu Afriku kao "licemjernu", a tužbu kao "krvnu klevetu" , što je termin koji se koristi za antisemitske lažne optužbe protiv Jevreja koji potječu iz srednjeg vijeka.

Uoči donošenja presude glasnogovornik izraelske vlade Eylon Levy rekao da Izrael očekuje da sud odbaci slučaj.

"Očekujemo da će ICJ odbaciti ove lažne i lažne optužbe," konstatirao je Levy.

Ranije ovog mjeseca, izraelski premijer postavio je prkosan ton, rekavši da će njegova zemlja nastaviti svoju ofanzivu u Gazi dok ne uništi Hamas i vrati kući sve taoce.

"Niko nas neće zaustaviti, ni Hag, ni osovina zla i niko drugi", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

On je mislio na takozvanu "osovinu otpora", koja je grupa koju podržava Iran u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu.

Šta je rekao Hamas?

Militantna grupa je rekla da će se pridržavati presude ICJ-a, sve dok je se i Izrael pridržava.

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao je da će osloboditi sve izraelske taoce u Gazi ako Izrael oslobodi sve palestinske zarobljenike.

"Prvo, ako sud u Hagu donese odluku o prekidu vatre, Hamasov pokret će se pridržavati primirja sve dok ga se neprijatelj pridržava. Drugo, Hamas će osloboditi cionističke zatvorenike koje je zatvorio ako okupatorska država oslobodi sve palestinske zatvorenike koje je zatvorio", rekao je glasnogovornik Hamasa Osama Hamdan.