Dio novog sistema zaštite
21

Izgrađena kupola za uništeni reaktor u Černobilu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Rad na trajnom skloništu koje će osigurati uništeni reaktor u nuklearnom postrojenju u Černobilu je u utorak podizanjem kupole ušao u jednu od posljednjih faza.

Eksplozija reaktora broj četiri u nuklearnom postrojenju u Černobilu u ranim jutarnjim satima 26. aprila 1986. godine je u atmosferu poslala radioaktivni otpad koji se iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza proširio po cijeloj Evropi. To je do danas ostalo upamćeno kao najveća nuklearna tragedija.

Struktura koja je podignuta u utorak će biti dio takozvanog Novog sigurnosnog zatvora, ogromne kupole koja će, kada bude u potpunosti izgrađena, uz pomoć šina biti postavljena iznad već postojećeg sarkofaga koji prekriva reaktor.

Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), koja uz pomoć donatora finansira ovaj projekt, je izjavila da je tokom početne faze postavljanja kupole oko 5.000 tona čelika podignuto na visinu od 22 metra.

"Ovo je značajan trenutak i važan korak ka prevazilaženju zaostavštine koju predstavlja ova nesreća", rečeno je u izvještaju EBRD-a.

Kada se 2015. godine završe radovi, struktura će biti teška 20.000 tona i imat će raspon od 257 metara. Dizajnirana je da traje jedno stoljeće, a u njoj će se nalaziti oprema koja će vršiti dekontaminaciju unutar uništenog reaktora.

Černobil se nalazi oko sto kilometara od Kijeva, glavnog grada Ukrajine, u blizini granice sa Rusijom i Bjelorusijom. Područje oko reaktora je još uvijek kontaminirano.