Svijet
0

Izbori u Pakistanu vjerovatno će biti odgođeni

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon atentata na bivšu premijerku i opozicijsku čelnicu Benazir Bhutto, parlamentarni izbori najavljeni za 8. januar najvjerojatnije će biti odgođeni tri-četiri mjeseca, saopćio je u nedjelju glasnogovornik vladajuće stranke Pakistanske muslimanske lige - Q (PML-Q) Tariq Azim, prenijele su agencije.

On je u izjavi agenciji Associated Press kazao kako izbori, "da se sada održe, ne bi bili vjerodostojni" jer je stranka Benazir Bhutto proglasila žalost a druge su stranke najavile bojkot izbora.

Azim očekuje da će vlast objaviti odluku o odgađanju izbora tokom 24 sata. "Koliko će izbori biti odgođeni, odlučit će izborna komisija. Mislim da je moguće odgađanje od nekoliko sedmica do tri-četiri mjeseca", kazao je Azim.

PML-Q, koji podržava predsjednika Perveza Musharrafa, objavio je i prekid svoje izborne kampanje, uz objašnjenje da je odgađanje izbora "realističan" scenarij.

U međuvremenu, javlja Reuters, pristalice ubijene Bhutto pokušavaju izabrati njezinog nasljednika a kao najvjerovatniji kandidati spominju se njezin sin ili suprug.

Prema AFP-u, Pakistanska narodna stranka (PPP) sastala se u nedjelju u Nauderou, u provinciji Sind, da bi, osim nasljednika Bhutto, objavila i poruku ubijene čelnice o smjernicama stranke za budućnost te se izjasnila o predstojećim izborima.

Druga opozicijska stranka po jačini - Muslimanska liga Pakistana - Nawaz (PML-N), bivšeg premijera Nawaza Sharifa, već je iste večeri nakon ubistva Bhutto, u četvrtak, najavila bojkot izbora.