Bit će ponovo premijer
9

Izbori u Grčkoj: Mitsotakis na putu ka drugom mandatu, Nova demokratija u vodstvu

B. R.
Kyriakos Mitsotakis, premijer Grčke (Foto: EPA-EFE)
Kyriakos Mitsotakis, premijer Grčke (Foto: EPA-EFE)
Čelnik grčkih konzervativaca Kyriakos Mitsotakis je na putu da dobije drugi premijerski mandat, tj. da dobije većinu u parlamentu - pokazuju posljednji rezultati danas održanih parlamentarnih izbora.

Njegova stranka Nova demokratija je prošli mjesec pobijedila na parlamentarnim izborima, ali su raspisani novi izbori u pokušaju da ova stranka dobije priliku da sama formira vladu.

Nova demokratija je nakon tri četvrtine prebrojanih glasova dobila 40,4 posto glasova, što je 20 posto više u odnosu na ljevičarsku Syrizu koja je glavni protukandidat Novoj demokratiji. Izbori su uslijedili 11 dana nakon što se usljed prevrtanja čamca kod Grčke utopilo 500 migranata.

Međutim, ova tragedija je malo utjecala na predizbornu kampanju. Kako je objavio BBC, građani su dali podršku za održanje ekonomske stabilnosti.

Mitsotakis je uspio ono u čemu grčki političari rijetko uspijevaju, a to je da povećati broj glasova u odnosu na prethodne izbore. Smatra se zaslužnim za stabilizaciju grčke ekonomije i ekonomski rast nakon teške dužničke krize.

Uprkos tome što se mnogi Grci bore sa visokim životnim troškovima, odlučili su dati povjerenje stranci koja obećava niže poreze i poboljšanje javnog zdravstva. Glasovi ljevice su se podijelili između Syrize, PASOK-a i komunista (KKE).

Mitsotakis je uspio zadržati vlast i uprkos nedavnoj teškoj željezničkoj nesreći i skandalu prisluškivanja, prenosi BBC.