Ne može zamijeniti Hillary Clinton
1

Izbor Kerryja neće donijeti radikalne promjene u svijetu

Anadolija
John Kerry (Foto: Anadolija)
John Kerry (Foto: Anadolija)
Eminentni stručnjaci i profesori za globalnu politiku komentarisali su za agenciju Anadolija izbor senatora Johna Kerrya za državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Prema njihovom mišljenju izbor Kerrya neće donijeti neke spektakularne promjene u svjetskoj politici.

Profesor na Univerzitetu Lehigh Henri Barkey, izjavio je da se i nakon izbora Kerryja za državnog sekretara neće značajno promijeniti politika SAD-a prema Srednjem istoku, napominjući da sam Barack Obama neće posvetiti posebnu pažnju tom dijelu svijeta.

“Clinton je bila mnogo snažnija i bolja državna sekretarka ali nisu iskoristili njen kapacitet. Siguran sam da Kerry nije snažan i kvalitetan političar kao Hillary Clinton. Izbor Kerryja je veliki nedostatak za Obaminu administraciju. Do 2004. godine je bio vrlo slab političar, ali nakon toga se malo više angažovao. Međutim, mislim da Johnu Kerryju nedostaje vizija”, kazao je Barkey.

On je napomenuo da Kerry nema ni dovoljno iskustva po pitanju Bliskog istoka, kao što se to potencira u medijima.

“Ako će se desiti određene promjene na Bliskom istoku onda bi to trebalo krenuti od samog Obame. Ako predsjednik Obama odluči da se mnogo više posveti pitanjima Bliskog istoka, tada bi Kerry došao do izražaja, ali ipak vjerujem da bi Clinton bila mnogo bolji pregovarač od njega”, istakao je američki profesor.

Direktor programa za Bliski istok na Institutu Brookings Omer Taspınar, izjavio je da izbor Kerryja za američkog državnog sekretara neće rezultirati nekim radikalnim promjenama u međunarodnoj politici.

“Naprimjer, sirijsko pitanje je vrlo teško i komplikovano pitanje i sama promjena državnog sekretara SAD-a neće mnogo utjecati na dešavanja u Siriji. Izbor Kerryja neće donijeti ništa novo na Bliskom istoku”, kazao je Taspınar.

Međutim, istakao je da bi John Kerry mogao igrati značajnu ulogu kao medijator u odnosima između Izraela i njenih susjeda, a posebno Turske.

“Prema mome mišljenju, Kerry bi mogao odigrati značajnu ulogu u popravljanju zategnutih odnosa između Turske i Izraela”, rekao je Taspınar.

Američki predsjednik Barack Obama zvanično je nominirao senatora Johna Kerrya za državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ukazavši na njegov ugled na međunarodnom planu.

Na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i senator Kerry i zamjenik predsjednika Joe Biden, Obama je izjavio da je Kerry “odličan izbor za poziciju državnog sekretara”.

Sadašnja šefica američke diplomatije Hillary Clinton, komentarišući izbor Kerryja, kazala je kako je on "odličan izbor". Ona je pojasnila da Kerry dolazi iz "porodice

diplomata", budući da je i njegov otac obavljao više funkcija u domenu vanjske politike.