Nema farmera, nema hrane
32

Italijanski poljoprivrednici na nogama: Pridružili su se evropskim kolegama i prijete blokadom Rima

I. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Više od 1.000 traktorista okupilo se u petak na ulazu u Rim, pripremajući se za protesti u italijanskoj prijestolnici, dok se val demonstracija poljoprivrednih proizvođača širi Evropom.

Dok se u Francuskoj i Njemačkoj situacija počela smirivati, protesti postaju sve intenzivniji u Italiji, bez obzira na iskazanu spremnost premijerke Giorgie Meloni da razgovara sa poljoprivrednicima te da pronađu kompromis.

"U četvrtak navečer na proteste je stiglo blizu 1.600 traktora parkiranih u protestnim kampovima, kao što je Passo Corese, na periferiji Rima, a očekuje se da će mnogi stići do ponedjeljka", rekao je Giancarlo Carapellotti, glasnogovornik "Izdatih poljoprivrednika", pokreta koji organizira proteste .

Na nekim od transparenata je pisalo: "Nepravedno tržište -oduzimate nam dostojanstvo!" i "Nema farmera, nema hrane!"

Demonstracije planirane u centru Rima za petak su otkazane u posljednji čas, ali konvoj od četiri traktora u crvenoj, bijeloj i zelenoj boji italijanske trobojnice krenuo je ujutro prema Koloseumu i Circus Maximusu, dok su se putnici pripremali za haos u petak uvečer, kada su stotine poljoprivrednika trebali da obići obilaznicu grada.

Poljoprivrednici zahtijevaju sastanak s Meloni ili italijanskim ministrom poljoprivrede. Ukoliko njihov zahtjev bude odbijen, zaprijetili su blokadom glavnog grada, povlačeći kritične paralele s maršom Benita Musolinija na Rim 1922. godine.