Spomenik star 2000 godina
35

Italijani ogorčeni nakon što je turista urezao ime svoje djevojke na zidine rimskog Koloseuma

S. M.
Italijani su ogorčeni nakon što je jedan turista na zidine rimskog Koloseuma, stare skoro 2000 godina, ugravirao svoje i ime djevojke i sve snimio.

Video incidenta postao je viralan na društvenim mrežama, u vrijeme kada su se Rimljani već žalili na horde turista koje su ove sezone preplavile grad u rekordnom broju. Čovjek koji govori engleski snimljen je kako je u petak ključem urezao "Ivan + Hayley 23" u ciglu na spomeniku starom skoro 2000 godina.

Osumnjičeni, koga tek treba identifikovati, okrenuo se i nasmijao kad ga je prolaznik pitao: "Jesi li ozbiljan, čovječe?"

Italijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano podijelio je video, nazvavši ga "veoma ozbiljnim, nedostojnim i znakom velike neuljudnosti to što turist naruši jedno od najpoznatijih mjesta na svijetu, Koloseum, kako bi ugravirao ime svoje vjerenice".

"Nadam se da će onaj ko je ovo uradio biti identifikovan i sankcionisan u skladu sa našim zakonima", dodao je on.

Ministrica turizma Daniela Santanche također je rekla da se nada da će turista biti sankcionisana "kako bi shvatio težinu gesta".

Pozivajući na poštovanje italijanske kulture i historije, rekla je da može dozvoliti da se oni koji posećuju Italiju osećaju slobodnim da se ponašaju na takav način.