Svijet
0

Italija zabranjuje nošenje burke u javnosti

Sarajevo-x.com
Italija će uskoro postati još jedna evropska zemlja koja će zabraniti nošenje burke nakon što je vlada glasala u korist predloženog zakona, piše "Daily Mail".

Poslanici iz antiimigracijske partije Sjeverna liga, koja je članica vladajuće desničarske koalicije talijanskog premijera Silvija Berlusconija, prezentovali su ovaj prijedlog.

Prije nekoliko sedmica u Francuskoj je zabranjeno nošenje burki. Također je zabranjeno nositi bilo kakav drugi veo. Ta odluka je potakla terorističku organizaciju al Qaeda da traži osvetu.

U izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova kojeg razmatra Komisija za ustavna pitanja se navodi da se nošenje burke i drugih pokrivača lica zabranjuje ne zbog religijskih, nego zbog sigurnosnih razloga.

Nekoliko vodećih muslimana koji su učestvovali u istrazi su rekli da se nošenje burke ne spominje nigdje u Kur`anu.

"Burka nema nikakve veze sa religijom i nošena je i prije nego je islam postojao. Nosili su je Rimljani, Bizanti, Perzijanci. Nošenje burke nije vjerska obaveza. Veza burke i nikaba sa islamom kao religijom ne postoji. Burku treba zabraniti kako bi se ispoštovao dignitet žena i sigurnost javnosti. U Pakistanu su mnogi bombaši samoubice skrivali smrtonosne uređaje ispod burki", rekao je Ejaz Ahmed iz Italijanskog islamskog komiteta.

Drugi ljudi iz Islamskog komiteta tvrde da je burka ipak dio kulture muslimana.

"Vlada rizikuje širenje islamofobije uvodeći ovaj zakon. Oni misle da će od ovoga oprati ruke tvrdnjama da ova odluka ide u korist sigurnosti građana", rekao je Ahmad Gianpiero Vincenzo.

"Zakon bi trebao dopinjeti sigurnosti građana. Nošenje burke otežava identifikaciju čuvarima javnog reda i mira, te onemogućava da svjedoci opišu izgled osumnjičenih. Identifikacija osoba mora biti omogućena posebno u vrijeme kada prijeti opasnost od terorističkih napada. Zakon treba izbjeći miješanje religije kako ne bi došlo do kontroverzi", navodi se u izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U Italiji živi više od milion muslimana, ali je rijetko moguće vidjeti ženu koja je potpuno pokrivena.

U Milanu i Veroni je bilo slučajeva kada je od žena koje su pokrivene bilo zatraženo da barem otkriju lice.

U Italiji je inače zabranjeno u javnosti nositi neki dio odjeće koji onemogućava identifikaciju, pa je tako u proteklih par mjeseci bilo nekoliko slučajeva u kojim su novčano kažnjene žene koje nose burku.

Početkom godine Amel Marmouri (36) je kažnjena sa 490 eura jer je nosila burku u lokalnoj pošti u Navari, a njen muž Ben Salah Braim je rekao da će je radije držati zatvorenu u kući nego joj dopustiti da ne bude pokrivena.

Također, bilo je reakcija i protiv "burkinija", kupaćeg kostima koji zamjenjuje haljinu.

Od nekoliko muslimanki koje su koristile ovaj kostim u bazenima je zatraženo da odu jer su vlasnici tvrdili da su takve haljine "nehigijenske".

Prijedlog Sjeverne lige je usmjeren ka izmjenama zakona iz 1975. godine koji je uveden zbog opasnosti od terorizma. Zakonom se zabranjuje nošenje odjevnih predmeta koji onemogućavaju identifikaciju osoba.

Komisija za ustavna pitanja će se oglasiti krajem jeseni, a zakon će se naći pred parlamentom početkom sljedeće godine.