Svijet
0

Italija: Počeli vanredni parlamentarni izbori

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Italiji su u nedjelju ujutro počeli dvodnevni vanredni parlamentarni izbori. Oko 50 miliona Italijana s pravom glasa treba na biračkim mjestima da izabere poslanike, a, prema rezultatima anketa, očekuje se pobjeda stranke "Slobodarski narod" konzervativnog premijera Silvija Berluskonija.

Berluskoni (71) je izjavio da je "sto posto“ uvjeren da će poslije izbora ponovo dobiti mandat da formira vladu, treći put u političkoj karijeri, podsjetila je agencija DPA.

"Smatram da je pobjeda ljevice nerealna. Postoje agencije za ispitivanje javnog mnjenja koje garantuju našu apsolutnu pobjedu", rekao je on.

Berluskonijev glavni suparnik u borbi za mjesto premijera je lider Demokratske partije, bivši gradonačelnik Rima Valter Veltroni (52).

"Berkluskoni nije državnik. Italija je ozbiljna zemlja i njoj nije potreban premijer koji samo zna da diže uvis prste i priča prljave šale na evropskim samitima", izjavio je Veltroni.

Berluskonijev optimizam temelji se na rezultatima posljednjeg ispitivanja javnog mnenja, prema kojima on vodi za šest do osam posto glasova.

Rezultate ankete treba, međutim, primiti sa rezervom pošto se, prema italijanskim zakonima, rezultati istraživanja ne smiju objavljivati posljednjih petnaest dana uoči glasanja.

Neizvjesnosti doprinosi i to što je trećina birača navela da je neodlučna za koga će i da li će uopšte glasati.

I Berluskoni i Veltroni su, tokom predizborne kampanje, obećali da će smanjiti poreze i stimulisati ekonomski napredak u zemlji kako bi bila suzbijena recesija koja je zahvatila italijansku privredu.

Preliminarni rezultati izbora trebalo bi da budu objavljeni u ponedeljak navečer.