Svijet
0

Italija: Ne zaustavlja se val dolazaka ilegalnih imigranata

FENA
Val dolazaka ilegalnih imigranata u Italiju, unatoč poginulima na putu od sjeverne Afrike do talijanskih otoka tokom vikenda, ne zaustavlja se pa su tako, tokom noći s nedjelje na ponedjeljak, pristigla tri plovila s gotovo sto osoba.

Ilegalni imigranti stigli su na otoke Lampedusa i Pantelleria, južno od Sicilije.

Patrolni čamci lučke kapetanije i ostalih snaga sigurnosti ponovno su u ponedjeljak počeli tragati za brodolomcima iz dvaju brodoloma, u subotu i nedjelju, kada je poginulo najmanje 20 osoba, a pod nestalima se vodi više od njih 50. U potragu za preživjelim osobama krenulo je sedam plovila i sedam aviona talijanskih snaga sigurnosti, prenosi Hina.

Talijanski premijer Romano Prodi traži zajedničko evropsko djelovanje kod afričkih zemalja iz kojih imigranti dolaze, kako bi se migrantski val zaustavio.

"Činimo sve za postizanje maksimalne suradnje sa sjevernoafričkim zemljama u zaustavljanju i kažnjavanju kriminalnih organizacija koje iskorištavaju ljude u njihovu prebacivanju prema Evropi", rekao je Prodi.

U prvih sedam mjeseci ove godine čak 237 plovila stiglo je do talijanskih otoka s više od 12 hiljada ilegalnih imigranata. No, veći dio imigranata dolazi kopnenim putem preko talijansko-slovenske granice. O tom balkanskom putu ilegalne imigracije još uvijek se manje piše, jer ima manje nesreća i manje mrtvih negoli u prekomorskom pravcu.

Prema podacima koje u ponedjeljak objavljuje list Repubblica, svake godine u zemlje Evropske unije, uglavnom u Njemačku, Italiju, Francusku i Španiju, godišnje ulazi milion ilegalnih imigranata. U najvećim zemljama EU nalazi se 5,8 miliona imigranata pristiglih iz sjevernoafirčkih zemalja. Najviše ih ima u Francuskoj (1,1 milion Alžiraca, 725 hiljada Marokanaca, 260 hiljada Tunižana itd.), pa u Italiji (233 hiljade Marokanaca, 59 hiljada Tunižana, 40 hiljada Egipćana itd.), Španiji i ostalim zemljama. Osim preko talijanskih južnih otoka, imigranti iz Afrike stižu u Evropu i preko Kanarskih otoka u Španiju.