Svijet
0

Italija: Nakon brodoloma kruzera još 70 osoba nije pronađeno

FENA
Sedamdeset osoba nije pronađeno nakon brodoloma kruzera u Italiji u noći s petka na subotu, ali je moguće da se one nalaze na otoku Giglio kraj kojeg se dogodila nesreća, izjavio je zapovjednik lokalne policije Giuseppe Linardi novinarima.

Od 4.234 putnika i članova posade, među kojim je bilo 52 djece do šest godina, prema podacima brodovlasnika, za sada smo pronašli 4.165 putnika, što znači da nedostaje 70 osoba, ali tražimo praktično od vrata do vrata na otoku Giglio", izjavio je Linardi. Iako su prve informacije govorile da je osam osoba poginulo, policijski zapovjednik je objavio izvještaj u kojem se navodi da su "tri osobe izgubile život i da je 14 povrijeđeno", ne isključivši da ima i nestalih.

Kako je saopćila kapetanija u Livornu, koja koordinira operacijama, trebat će puno vremena da se uporedi lista putnika na brodu Costa Concordia s listom od 4.000 spašenih putnika, koji su u subotu ujutro evakuirani prema maloj luci Santo Stefano. "Evakuirali su ih spasioci čamcima za spasavanje i privatnim čamcima stanovnika otoka Giglio koji su ih zatim pozvali u svoje kuće", objasnio je Enrico del Santos iz kapetanije.

Dopisnik AFP-a je javio da su stanovnici otoka Giglio solidarno otvorili svoja vrata brodolomnicima, koji su bez ičega, dajući im hranu i pokrivače. Gradonačelnik je otvorio hotele zatvorene u zimskoj sezoni, škole, sportske centre, pa čak je i crkva smjestila preživjele. Prema podacima zdravstvenih službi, u nesreći je bilo četrdesetak povrijeđenih, od kojih su dvije osobe teško povrijeđene. Jednoj je povrijeđena lobanja, a drugoj kičma i ona je prebačena u bolnicu u Sieni.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH, u brodolomu nije bilo povrijeđenih državljana BiH. Na brodu je bio jedan bh. državljanin, ali on nije povrijeđen.