Svijet
0

Italija: 13 ljekara optuženo za prevaru i nepotrebne hirurške operacije

FENA
Trinaest ljekara s jedne klinike u Milanu optuženo je u ponedjeljak za prevaru socijalnog osiguranja i pogrešne hirurške operacije, saopćila je finansijska policija.

Dvanaest ljekara je u kućnom pritvoru dok su dvojica u zatvoru zbog drugih delikata, navodi se u saopćenju milanske finansijske policije.

Tri od trinaest ljekara su optužena da su pristupala neopravdanim hirurškim intervencijama nad više desetina pacijenata koje su izazvale 90 slučajeva vrlo teških oštećenja, a u pet drugih slučajeva smrt oboljelih, objavila je La Repubblica.

"Pacijenti su smatrani za izvor prihoda", komentirao je za televiziju Sky TG24 pukovnik finansijske policije Cesare Marangoni.

On je izjavio da su pacijenti ponekad bili operirani bez svog pristanka i bez pristanka ljekara koji ih je vodio".

Trinaest osumnjičenih ljekara i legalni predstavnik klinike Santa Ria optuženi su da su u 2005. i 2006. godini falsificirali bolničke dokumente mnogih pacijenata kako bi dobili veće sume novca od socijalnog osiguranja.

Pronevjera je procijenjena na 2,5 miliona eura, navodi se u saopćenju finansijske policije.

Suci i policajci odgovorni za istragu su istakli da je "prisluškivanje telefona odigralo bitnu ulogu u odvijanju istrage", objavila je La Repubblica.

Silvio Berlusconi je ovog vikenda najavio da će biti ograničena prisluškivanja u slučajevima povezanim s terorizmom i organiziranim zločinom, u okviru budućeg nacrta zakona, što je izazavlo negodovanje u redovima ljevice i među sudijama.