Sumnjivi zakup jedrilice
20

Istraga sabotaže Sjevernog toka: Nijemci pronašli tragove eksploziva u uzorcima uzetim s jahte

T. K.
Foto: Danish Defence / Curenje plina na Sjevernom toku 2
Foto: Danish Defence / Curenje plina na Sjevernom toku 2
Evropski dimplomati uputili su Vijeću sigurnosti UN-a pismo u kojem su naveli da su njemački istražitelji pronašli tragove podmorskog eksploziva u uzorcima uzetim s jahte koja je bila jedan od aspekata istrage o sabotaži plinovoda Sjeverni tok kod Baltičkog mora prošle godine.

Kažu da istraga još nije utvrdila ko su počinioci i je li u pitanju država. Danska, Švedska i Njemačka istražuju napad od 26. septembra, a dansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je pismo ambasadora triju zemalja upućeno predsjedniku Vijeća sigurnosti UN-a s informacijama o njihovim dosadašnjim aktivnostima.

Dužnosnici su u martu izrazili oprez zbog medijskih izvještaja da je proukrajinska grupa umiješana u sabotažu. Njemački mediji izvijestili su tada da su petorica muškaraca i jedna žena za izvođenje napada koristili jahtu koju je unajmila firma ukrajinskog vlasništva u Poljskoj, a krenula je iz njemačke luke Rostock.

Njemački savezni tužioci odbili su komentarisati slučaj, ali su potvrdili da je u januaru pretražena jahta i rekli da postoji sumnja da bi jahta mogla biti korištena za prijevoz eksplozivnih naprava koje su korištene za dizanje u zrak cjevovoda.

U dijelu ovosedmičnog pisma s njemačkih nalaza stoji da tačan kurs jahte još nije definitivno utvrđen. Rečeno je da su "tragovi podmorskog eksploziva pronađeni u uzorcima uzetim s jahte tokom istrage", ali nisu navedeni dodatni detalji.

Podmorske eksplozije su plinovod Sjeverni tok 1 — koji je, sve dok Rusija nije prekinula snabdijavanje krajem avgusta, bio njezin glavni put za opskrbu prirodnim plinom u Njemačku. Također su oštetili plinovod Sjeverni tok 2, koji nikada nije počeo s radom jer je Njemačka obustavila svoj proces certifikacije neposredno prije nego što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Cjevovodi su dugo bili meta kritika Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, koji su upozoravali da predstavljaju rizik za energetsku sigurnost Evrope povećanjem ovisnosti o ruskom plinu.