Komentari (21)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
što ti je reć država koju ne kontroliše Amerika
Akobogda i nase banke ce neko da pretrese narocito one iz kojih zobaju Federalne vlasti
Ovaj Island je fakat cudo od drzave.
Cudo od drzave, a kako? Kola su se slomila na tim bankarima, medjutim od love koju su ti bankari opljackali, koristi je imao cijeli Island.
Jedine dvije zemlje koje nemaju eura kredita prema bilo kojoj karcinom instituciji, je upravo island i madarska..Mnoge zemlje bi trebali uzeti recept kako se to radi..
da li bi kod nas ijedan bankar bio na slobodi???
Jedina drzava koja je uradili ono sto treba. Zato sada grade ekonomiju na stabilnom temelju. Dok Island svoje bankare u zatvor trpa USA svojim bankarima djeli miliarde za bonuse. Svaka cast Island! primjer ste svima!
Da, samo sto ekonomija SAD pociva na stampanju dolara, kojeg se opet odrzava "svjetskom valutom" na vojni nacin, pa je stvar neuporediva. "Americki" bankari vladaju ne samo sa SAD nego i sa svjetom. Americka centralna banka FED, je samo privatna, nju posjeduju bankari i povlasteni u Americi, ona kontrolira dolar i njegovo stampanje, samim tim i vladu SAD, a vlada SAD kontrolira vecinu zapadnih zemalja koje opet imaju najvecu moc na svijetu. Prema tome porediti americke bankare sa islandskim, smijesno.
Kao sto je jedan strucnjak rekao, kada neka firma / banka postane "too big to fail" problem je u tome sto je "too big" tako Banke u SAD znaju da mogu rizikovati vise jer ce ih drzava spasiti kad zatreba. Sustine problema nije u velicini vec u odgovornosti, i tako jedan potez SAD mogao bi ispraviti sustinski problem modernog ekonomskog sistema