Svijet
0

Islandska vlada podnijela ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Islandski premijer Geir Haarde saopćio je u ponedjeljak da njegova vlada podnosi ostavku zbog ekonomske krize koja već četiri mjeseca potresa zemlju.

Stranka za nezavisnist, formacija premijerovog desnog centra, dijelila je vlast sa Socijaldemokratskom strankom od maja 2007.

Saopćenje o ostavci, pročitano na konferenciji za štampu, uslijedilo je nekoliko dana poslije odluke da se u maju organiziraju prijevremeni izbori, a ne 2011. godine, javio je AFP.

Pod pritiskom stanovništva koje sve češće izlazi na demonstracije, Geir Haarde je u petak saopćio da će se prijevremeni izbori održati 9. maja i otkrio da se on neće ponovo kandidirati zbog zdravstvenih razloga.

To nije bilo dovoljno da smiri duhove, jer je u subotu 5.000 ljudi tražilo trenutnu ostavku vlade. Istog dana jedna anketa je pokazala da je popularnost koalicije bila na najnižem nivou, dok je porasla popularnost ljevice i zelenih.

Ova zemlja od 320.000 stanovnika, koja nije članica Evropske unije, temeljila je svoj prosperitet na bankarskom sektoru, ali je međunarodna financijska kriza prošle jeseni porazila njenu ekonomiju.