Jemen
0

Islamistička grupa preuzela odgovornost za napad

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Islamistička grupa koja se predstavlja kao "Islamski džihad u Jemenu" preuzela je u srijedu odgovornost za napad na američku ambasadu u Sani.

Ona je također zaprijetila da će joj mete biti i predstavništva Velike Britanije, Saudijske Arabije i Ujedinjeih Arapskih Emirata u Jemenu.

Prema bilansu jemenskog mninistarstva unutarnjih poslova, u napadu je ubijeno 16 osoba: šest napadača, šest vojnika i četiri civila.

"Nastavit ćemo sa serijom eksplozija prema utvrđenom planu, a meta će biti druge ambasade", navodi se u saopćenju organizacije Islamski džihad u Jemenu koji je potpisao izvjesni "Abou Ghaith Al-Yamani".

Posljednja rečenica se odnosi na prethodno saopćenje koje je u utorak poslano ambasadama Saudisjke Arabije, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata u Jemenu, u kojem grupa upozorava da će "dići u zrak amabasade ako njihova braća ne budu oslobođena" iz zatvora u Jemenu.

Ako ne bude udovoljeno ovom zahtjevu, "pozvat ćemo sve spavajuće ćelije u Jemenu, u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da brzo izvedu napade na sve strane subjekte i interese, posebno američke i engleske".