Svijet
0

Ischinger: 10. decembra kraj pregovora o Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predstavnik Evropske unije u posredničkoj "trojki" Kontakt grupe Wolfgang Ischinger istaknuo je u intervjuu bečkom dnevniku Der Standard da od petka pa do 10. decembra treba biti donesena odluka o budućnosti Kosova. To je konačni rok.

"Desetog decambra je kraj, i tada mora biti odlučeno. Ko to želi drugačije tumačiti, vara se. Generalni tajnik UN-a je zamolio za izvještaj, a ne za međuizvještaj", objasnio je Ischinger.

Upitan gdje u pregovorima Beograda i Prištine vidi mogućnost za kompromis, njemački diplomat je kazao da se u suštini radi o političko-filozofskom pitanju - da li je problem Kosova zbog insistiranja na nezavisnosti, na jednoj, i insistiranju na autonomiji, na drugoj strani, objektivno nerješiv.

"Neki ljudi kažu da ne postoji nešto između. Mislim da je to potpuno drugačije. Prisjećam se vremena kada su postojale nepomirljive pozicije dviju njemačkih država - na jednoj strani zahtjev SR Njemačke za predstavljanje zemlje, a na drugoj onaj DDR-a da bude priznat kao nezavisna država. I pored toga potpisan je njemačko-njemački sporazum", naveo je Ischinger kao primjer.

On navodi kako međunarodna zajednica "mora obje strane uvjeriti da je dogovoreno rješenje hiljadu puta bolje od svake jednostrane solucije".

"Međutim, ja sam realist, kao i drugi članovi 'trojke', da su male šanse za postizanje dogovorenog rješanja poslije svega što se dogodilo", kazao je Ischinger.

Njemački diplomat je dodao da podjela Kosova nije tema razgovora, jer nijedna strana za takvo razmišljanje nije dala povod, kao i da i on sam ne vidi da bi u budućnosti bilo razloga za to.

"Međutim ako se uzme ograničena nadgledana nezavisnost i proširena autonomija, koju Srbi, nažalost nisu još uvijek dovoljno interesantno opisali, onda možemo doći do ishoda da se možda više svađamo o pojmovima nego o sadržaju", dodao je njemački diplomat.

Ischinger je, govoreći o posredničkoj "trojki", rekao da taj format funkcionira iako je nastao na neuspjehu Ahtisaarijeva procesa.

"Do sada smo se neočekivano dobro usaglasili. Pritom je jasno da EU-u, a time i meni kao predstavniku Unije, pripada uloga 'primus inter pares' (prvi među jednakima) polazeći od činjenice da se radi o evropskom problemu, da je potrebno evropsko rješenje, i da je EU ta koja se mora brinuti o rezultatu. To prihvataju ostala dva člana", precizirao je Ischinger.

Upitan da li bi jednostrano rješenje pocijepalo Evropu, Ischinger je izrazio nadu da će se EU morati pripremiti za dogovoreno rješenje, prenio je Tanjug.

"U slučaju da to ne postignemo, što je realno gledano gotovo izvjesniji ishod, morat ćemo se prilagoditi alternativama. Ne smije se dogoditi da EU tokom "trojka-procesa" kroz usta gospodina Ischingera govori jednim glasom, a poslije 10. decembra sa 27 glasova. Na tome se, mogu garantirati, također intenzivno radi", rekao je on.

"Bila bi katastrofa", ukazao je Ischinger, "ako bismo dozvolili da nas podijeli ovo pitanje".

"Priznajem da u nekim državama postoji velika zabrinutost i teškoće. Pored toga svi znaju da je potrebno postići dogovor, jer bi u suprotnom bila opasno ugrožena zajednička vanjska i sigurnosna politika", upozorio je Ischinger.