Referendum na Dan žena
19

Irski ustav kaže da je "ženi mjesto u kući", građani će odlučiti da li će se to promijeniti

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Irska će u petak, na Međunarodni dan žena, održati referendum za brisanje referenci na ženske "dužnosti u kući" iz svog ustava.

Nakon godina pritiska, vlada je pristala održati dva referenduma, a drugi je tražio proširenje ustavne definicije porodice s braka na "trajne veze".

Članak 41.2 irskog ustava, koji datira iz 1937. godine, glasi: "Država priznaje da svojim životom u domu žena daje državi podršku bez koje se ne može postići opće dobro. Država će, stoga, nastojati osigurati da majke ne budu prisiljene zbog ekonomske nužde angažirati se na radu zanemarujući svoje dužnosti u kući".

Vlada kaže da je taj jezik "seksistički" i "zastario" i da ga treba izbrisati.

Zamijenio bi se riječima: "Država priznaje da pružanje skrbi članova porodice jednih drugima zbog veza koje postoje među njima daje društvu podršku bez koje se ne može postići opće dobro, i nastojat će poduprijeti takvu odredbu".

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da bi odbijanje izglasavanje promjena samo "ponovno potvrdilo" seksistički jezik i propustilo prepoznati skrb za obitelj u ustavu.

Mnogi se nadaju da će glasanje "za" poboljšati državnu podršku, dok drugi smatraju da je to daleko ispod onoga što je potrebno.

Oni protiv promjene smatraju da ustav ne tvrdi da je ženi mjesto u kući, već nudi priznanje za kućanske poslove.

Advokatica Brenda Power, članica grupe Lawyers For No, smatra da "Ustav kaže da je posao koji žene obavljaju kod kuće fantastičan".

"Ni jedna žena ne bi trebala biti prisiljena raditi izvan kuće ako bi radije ostala doma s djecom. Prošle sedmice provedena anketa u kojoj je 70 posto žena koje trenutno rade izvan kuće reklo da bi ostalo doma ako bi imalo tu mogućnost", dodala je Power.