Osuđen gost SFF-a
0

Iranskom režiseru Jafaru Panahiju šest godina zatvora

Sarajevo-x.com
Iranski režiser Jafar Panahi osuđen je na šest godina zatvora, a vlasti su mu zabranile režiranje i produkciju filmova u narednih 20 godina, potvrdila je njegova advokatica za svjetske medije.

Čitatelje našeg portala podsjećamo da je Panahi bio jedan od najznačajnijih gostiju Sarajevo Film Festivala, na kojem je 2001. godine predstavio svoj nagrađivani film "Krug". Prvi SFF otvoren je upravo njegovim filmom "Bijeli balon".

Panahi je osuđen zbog udruživanja, tajnih dogovora i propagande usmjerene prema vladajućem režimu, rekla je advokat Farideh Gheyrat za iransku državnu novinsku agenciju Isna.

"On je zbog toga osuđen na šest godina zatvora, a zabranjeno mu je snimanje filmova, pisanja scenarija, putovanja u inostranstvo i davanja bilo kakvih intervjua medijima u narednih 20 godina", rekla je Gheyrat, koja je najavila ulaganje žalbe na presudu.

Panahi spada u red najznačajnijih iranskih filmskih autora u svijetu. Sa filmom "Bijeli balon" osvojio je 1995. godine Zlatnu kameru u Cannesu, a 2000. godine dobitnik je Zlatnog lava u Veneciji za film Krug. Njegovo ostvarenje Offside dobitnik je Srebrenog medvjeda na Berlinaleu 2006. godine.

Filmski radnici iz BiH svojevremeno su, povodom Panahijevog hapšenja, izrazili svoj protest, osuđujući taj čin kao uskraćivanje umjetničkih i ljudskih prava.

Udruženje filmskih radnika BiH zbog novonastale situacije ponovo reagira i izražava oštro protivljenje ovakvoj vrsti narušavanja slobode govora i slobode izražavanja. Ova vrsta nasilja i cenzure narusavanje je osnovnih ljudskih prava, navodi se u njihovom saopštenju.

"Ovakvom presudom Iran šalje jasnu poruku da nema nikakvu toleranciju prema umjetnosti, te je ova presuda usmjerena protiv iranske kulture i civilizacije koja je stoljećima gajila slobodu misli i izražavanja i, upravo zbog toga, iznjedrila brojne mislioce i umjetnike poput Panahija", poruka je Udruženja filmskih radnika BiH.

I Sarajevo Film Festival najoštrije protestvuje povodom presude iranskog suda, kojom se Jafar Panahi, jedan od najznačajnijih svjetskih filmskih autora, osuđuje na šest godina zatvora. Na istu kaznu osuđen je i filmski stvaralac Muhammad Rasoulof, koji je također uhapšen u martu kada i Panahi.