Svijet
0

Iranski poslanici traže smrtnu kaznu za lidere opozicije

FENA
Mehdi Karoubi
Mehdi Karoubi
Poslanici u iranskom parlamentu zatražili su u utorak smrtnu kaznu za opozicijske čelnike koje optužuju za izazivanje nemira tokom antivladinih protesta u Teheranu, u kojima je poginula najmanje jedna osoba, objavili su državni mediji.

Do sukoba između sigurnosnih snaga i demonstranata došlo je u ponedjeljak kada se nekoliko tisuća ljudi okupilo na gradskim ulicama u znak podrške narodu Egipta i Tunisa.

"Čelnici opozicije Mehdi Karoubi i Mir Hossein Mousavi izopačeni su i zbog toga im treba suditi", prenijela je državna agencija IRNA saopćenje članova parlamenta.

Izjavu su potpisala 222 zastupnika od 290 koliko ih ima u iranskom parlamentu. U izjavi se navodi izraz "izopačen na zemlji", koji se nekada koristio za političke disidente i kojim se izražava najoštrija osuda, navodi Reuters.

Jedan od zastupnika u parlamentu Kazem Jalali saopćio je u međuvremenu da su u neredima poginule dvije osobe, od kojih je jedna ubijena vatrenim oružja.

Pristalice "tvrde" iranske struje, među kojima ima studenata i svećenika, najavili su da će održati miran protest ispred sjedišta pravosudnih organa vlasti u Teheranu, zahtijevajući "momentalno suđenje Karoubiju i Mousaviju".

Iranska agencija Fars prenosi da su grupe studenata demonstrirale protiv dvojice opozicijskih čelnika na više sveučilišta u Teheranu.

U međuvremenu su francuske vlasti osudile nasilje nad demonstrantima u Iranu, saopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova. "Francuska najoštrije osuđuje nasilje protiv demonstranata i zahtijeva da uhićeni na protestima budu oslobođeni", rekao je glasnogovornik ministarstva Bernard Valero.

Zbog događaja u Teheranu oglasila se i španjolska vlada, ocijenivši kao "veoma ozbiljan" incident u kome su iranske vlasti uhapsile i četiri sata držale u pritvoru jednog španjolskog diplomata.

Vlada je pozvala iranskog ambasadora da "pribavi informaciju i protestira zbog onoga što smatramo veoma ozbiljnim i neprihvatljivim izgredom", rekla je za AFP predstavnica španjolskog ministarstva vanjskih poslova.

Prema španjolskim medijima, policija je privela diplomata ispred zgrade španjolske ambasade u Teheranu, nedaleko od mjesta na kojem su se održale antivladine demonstracije.