Nemirna regija
60

Iranska revolucionarna garda izvela napade na militantske položaje u Iraku

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iranska revolucionarna garda saopćila je u srijedu da je ispalila projektile i dronovima izvršila napade na militantne ciljeve u kurdskoj regiji sjevernog Iraka, te upozorila na nove napade

Devet osoba je ubijeno, a 24 ranjeno u napadima u blizini Erbila i Sulaimaniye u iračkom Kurdistanu, rekao je u saopćenju ministar zdravlja Saman Barazanchi.

Udari su prijavljeni nakon što su iranske vlasti optužile naoružane iranske kurdske disidente za umiješanost u nemire koji potresaju Iran, posebno na sjeverozapadu gdje živi preko 10 miliona Kurda.

Irački kurdski izvori saopćili su da su napadi dronovima gađali najmanje 10 baza iranskih Kurda u blizini Sulaimaniye u iračkom Kurdistanu u srijedu ujutro, ne navodeći detalje o mogućim žrtvama.

Visoki član Komale, opozicione stranke iranskih Kurda u egzilu, rekao je za Reuters da je pogođeno nekoliko njihovih ureda.

Tariq Haidari, gradonačelnik iračkog kurdskog grada Koye, rekao je za Reuters da su dvije osobe, uključujući trudnicu, tamo ubijene, a 12 ih je ranjeno. Neki od ranjenih hitno su prebačeni u bolnicu u Erbilu u kritičnom stanju.

Revolucionarna garda, iranska elitna vojna i sigurnosna snaga, poručila je da će nastaviti sa napadima, kako su naveli na teroriste u regiji.

"Ova operacija nastavit će se s našom punom odlučnošću sve dok prijetnja ne bude učinkovito odbijena, baze terorističkih skupina ne budu demontirane, a vlasti kurdske regije ne preuzmu svoje obveze i odgovornosti", rekla je garda u saopćenju pročitanom na državnoj televiziji.