Pioniri inovacija
0

Iranci trgovačke brodove pretvaraju u nosače bespilotnih letjelica

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Bivši kontejnerski brod pod iranskom zastavom pretvara se u ratni brod za transport helikoptera i bespilotnih letjelica u Bandar Abbasu u blizini Hormuškog tjesnaca.

Iranska revolucionarna garda (IRGC) ima svoju pomorsku diviziju, a dobro je poznata po svojoj floti malih naoružanih glisera koje koristi za presretanje velikih brodova američke mornarice u Perzijskom zaljevu. Međutim, IRGC bi uskoro mogao početi upravljati daleko većom klasom ratnih brodova, odnosno nosačima aviona.

Na osnovu fotografija, vidno je da je dograđena velika konzolna paluba na lijevoj strani trgovačkog broda, ali nije jasno hoće li još jedna biti dodana i na desnu stranu

Improvizovana konzolna paluba
Improvizovana konzolna paluba

Očekuje se izgradnja dva broda; Shahid Mahdavi i Shahid Bagheri. Dva broda će vjerojatno biti slična ili identična. Prvi od dva broda mogao bi biti porinut početkom ove godine. Trgovački brod je bio u suhom doku od maja 2022. godine, gdje je podvrgnut prenamjeni u ratni brod .

Novi nosač aviona s ​​bespilotnim letjelicama pružit će IRGC-u sposobnost dugometnog udara, koristeći široku paletu dronova koje je razvio Iran. Ova država jej dugi niz godina jedna od vodećih sila u industriji bespilotnih letjelica. Poznato je da iranske oružane snage upravljaju s više naoružanih bespilotnih letjelica od mnogih drugih nacija koje imaju mnogo veći budžet za odbranu, uprkos zapadnim sankcijama.

Iran posjeduje više modela letjelica u rasponu od malih, lakih sistema kratkog dometa do teških bespilotnih letjelica za obavještavanje, nadzor i izviđanje.

Kamikaze bespilotne letjelice Shahed-136 su najpoznatiji primjer iz iranskog arsenala, budući da su posljednjih sedmica u rukama ruske vojske uništavale ukrajinsku protuzračnu odbranu i energetsku infrastrukturu. Iran je također navodno upotrijebio Shahed-136 za napad na naftni brod koji je pripadao izraelskom milijarderu u blizini obale Omana u novembru prošle godine.