Britanska ambasada u Iranu
0

Iranac zaposlenik optužen za špijunažu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan iranski zaposlenik britanske ambasade u Teheranu optužen je u subotu za špijunažu pred teheranskim revolucionarnim sudom tokom suđenja osobama za koje se smatra da su učestvovale u osporavanju predsjedničkih izbora, javila je državna agencija Irna.

Hossein Rassam je izjavio pred sudom da je ambasada tražila od svojih lokalnih zaposlenika da budu prisutni na mjestu na kojem su se odvijali protesti nakon predsjedničkih izbora 12. juna, javila je Irna.

London je ocijenio "potpuno neprihvatljivom" činjenicu da je zaposlenik britanske ambasade u Teheranu na optuženičkoj klupi s desetak osoba optuženih za učestvovanje u protestima protiv ponovnog izbora predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

"Možemo da potvrdimo da je Hossein Rassam među optuženim na suđenju koje je ovog jutra počelo u Teheranu", naveo je glasnogovornik britanskog ministarstva u saopćenju.

"Ovo je potpuno neprihvatljivo i u direktnoj proturječnosti s garancijama koje su nam više puta dali visoki iranski zvaničnici", dodao je glasnogovornik.