Svijet
0

Iran započeo proizvodnju novog antiraketnog sistema

FENA
Foto: AFP/Arhiv
Foto: AFP/Arhiv
Iran je započeo proizvodnju protivraketnog sistema odbrane, koji će biti sposoban da obori neprijateljske krstareće rakete kratkog dometa, izjavio je danas ministar odbrane Irana Ahmad Vahidi.

"Novi antiraketni odbrambeni sistem je u proizvodnji i biće uskoro predstavljen", prenijela je Vahidove riječi britanska agencija Reuters.

Krstareće rakete predstavljaju navođene projektile, vrlo često neuhvatljive za radare, a mogu nositi kako konvencionalno naoružanje tako i nuklearne bojeve glave.

Islamska Republika pokušava da u međunarodnoj javnosti ostavi utisak zemlje koja je potpuno samodovoljna u proizvodnji oružja, ali i pored toga želi da se Rusija, koja ne želi da isporuči Teheranu raketni kompleks S-300, odupre pritiscima zapadne javnosti.

Vašington zahtijeva od stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN usvajanje rezolucije o usvajanju novog, četvrtog seta sankcija Iranu, zbog odbijanja Teherana da obustavi nuklearni program.

Iran odbacuje optužbe Zapada da je njegov nuklearni program usmjeren na pravljenje nuklearne bombe.

Iran je prošlog mjeseca održao vojne vježbe u Hormuškom moreuzu, nastojeći da demonstrira spremnost za bilo kakav mogući napad Izraela ili SAD.