Svijet
0

Iran zabranio Musavijevom savjetniku da napusti zemlju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iranske vlasti zabranile su savjetniku opozicionog lidera Mir Husseina Mussavija da napusti zemlju, javile su svjetske agencije pozivajući se danas na iransku državnu agenciju IRNA.

Mussavijev šef kancelarije za medije Abulfazi Fateh izjavio je da zabrana neće promijeniti njegov politički stav i dodao da mu je zabranjeno napustiti Iran zbog njegove "uloge" u postizbornim dešavanjima.

Fateh završava doktorske studije u Velikoj Britaniji, prenio je Reuters.

"Ovakvi pritisci ne mogu ljude poput mene prisiliti da promijenimo naš politički stav. Uvedena zabrana neće promijeniti moja politička gledišta", kazao je Fatah agenciji IRNA.

Državni mediji su izvijestili da je Fatehu zabranjeno da napusti zemlju zbog njegove umiješanosti u događaje koji su uslijedili poslije predsjedničkih izbora u Iranu 12. juna. Od zvaničnog proglašenja rezultata predsjedničkih izbora, prema kojima je drugi mandat osvojio Mahmud Ahmedinedžad, a za koje njegov glavni rival, bivši premijer Mussavi, tvrdi da su bili namješteni, u Iranu traju ulične demonstracije velikih razmjera - kakve nisu viđene od zbacivanja šaha i proglašenja Islamske republike 1979. godine. Tokom demonstracija do sada je život izgubilo oko 20 ljudi, a uhapšeno je više stotina, dok policija nastavlja koristiti nasilne mjere da bi spriječila proteste.

Ulice Teherana danas su bile mirne i život se polako vraća u normalu. Vrhovno zakonodavno tijelo Irana, Vijeće čuvara Islamske revolucije, saopćilo je jučer da na predsjedničkim izborima nije bilo većih neregularnosti i da su to "najzdraviji" izbori održani u ovoj zemlji od Islamske revolucije 1979. godine.