Koristi nove centrifuge
17

Iran pokrenuo proces obogaćivanja urana u podzemnom postrojenju

D. B.
Teheran je pokrenuo proces obogaćivanja urana u svom glavnom nuklearnom postrojenju.

Ovaj potez je još jedan korak ka raspadu dogovora iz 2015. godine, a Iran sada upumpava UF6 gas u napredne IR-2m centrifuge koje se nalaze u podzemnom nuklearnom postrojenju u Natanzu. Ove informacije su navedene u izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). UF6 gas se koristi u procesu obogaćivanja urana.

Prošlomjesečne inspekcije su potvrdile da Iran pravi nove centrifuge nakon eksplozije koja je potresla Natanz u julu.

Po dogovoru iz 2015. godine, Iranu je dozvoljeno da koristi starije i manje efikasne IR-1 centrifuge. Iran je prstao na ove i druge restrikcije kako bi se ukinule neke sankcije.

Međutim, kada je Amerika napustila dogovor 2018. godine, američki predsjednik Donald Trump je rekao da nije u američkom interesu, a uz to je optužio Iran da ga tajno krši. Iran je odbacivao optužbe, ali je IAEA potvrdila u to vrijeme da Iran ipak poštuje dogovor.

Od tada su Amerikanci vratili sankcije i nametnuli nove, posebno na trgovinu naftom i finansijski sektor. Teheran je odgovorio udaljavanjem od dogovora, ali je obećao da će mu se vratiti ako Evropska unija omogući olakšavanje sankcija.

Danas je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio da Amerika nema drugu opciju nego da se vrati dogovoru.

Ranije ovog mjeseca je Iran saopćio da je počeo upumpavati UF6 gas u centrifuge u postrojenju Fordow koji koristi IR-1 centrifuge. Ranije ovog mjeseca je odobrena godišnja proizvodnja 120 kg urana obogaćenog do 20 posto. Također, date su instrukcije za modernizaciju postrojenja i korištenja najmanje 1.000 IR-2m centrifuga.

Iranska vlada je poručila da će poštovati dogovor iz 2015. godine ako evropske zemlje počnu izvršavati svoje obaveze.