Krši nuklearni sporazum
38

Iran obavijestio UN da planira povećati obogaćivanje urana za 20 posto

A. B.
Obogaćivanje urana će ubrzati proizvodnju nuklearne bombe, Ilustracija: Shutterstock
Obogaćivanje urana će ubrzati proizvodnju nuklearne bombe, Ilustracija: Shutterstock
Iran je obavijestio UN-ovu agenciju da planira povećati obogaćivanje urana za 20 posto, što znači na nivo prije nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. sa svjetskim silama.

Iran je u tom obaviještenju kazao da je ova odluka donesena u skladu sa Zakonom koji je nedavno donio parlament nakon nedavnog atentata na uglednog iranskog naučnika Mohsina Fakhrizadeha.

Dodali su i to da namjeravaju povećati nivo obogaćivanja uranija na 20 posto u fabrici u Fordowu.

Inače, Fordow je sagrađen unutar planine vjerovatno kako bi se zaštitili od zračnih napada. Prema uslovima nuklearnog sporazuma, u njemu se ne bi smio obogaćivati uran, međutim, Iran je te aktivnosti zapoleo prije same najave.

"U iranskom psimu UN-u nije rečeno kada će početi taj proces obogaćivanja uranija. Navedena obavijest je stigla u četvrtak", kazali su iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Smatra se da bi, uprkos insistiranju Irana da je zagarantovan mir shodno njegovom nuklearnom programu, mnogi smatraju da bi obogaćivanje urana dovelo do skraćivanja vremena koje je potrebno za razvoj nuklearne bombe.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine je upravo sklopljen kako bi se produžio gore spomenuti vremenski sporazum, međutim, on je gotovo nepostojeći otkako se Washington jednostrano povukao iz njega i ponovo uveo sankcije Teheranu. To je navelo Iran da od 2019. godine počne kršiti sporazum i prestane se pridržavati mnogih zahtjeva iz njega što uključuje i ovu stavku obogaćivanja urana.