Svijet
0

Iran: Novi razgovori s Amerikancima o Iraku su besmisleni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je u ponedjeljak optužio Sjedinjene Države za "masakr" nad iračkim narodom i ustvrdio da bi novi razgovori s Washingtonom o poboljšanju sigurnosti u susjednom Iraku sada bili besmisleni.

Ministarstvo vanjskih poslova također je izrazilo podršku iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju u slamanju "ilegalnih" šiitskih milicija, nekoliko dana nakon što je iračka delegacija posjetila Teheran kako bi tražila od njega da prekine pružati podršku naoružanim grupama.

Washington optužuje Iran za finansiranje, naoružavanje i obučavanje iračkih milicija da bi napadale američke i iračke vladine snage, usprkos njegovim javnim proklamacijama da će stabilizirati Irak.

Teheran za nasilje okrivljuje američko prisustvo u Iraku.

Dva stara neprijatelja održala su tri kruga razgovora u Bagdadu od maja prošle godine o načinima smanjenja nasilja u Iraku, ali je planirani četvrti sastanak više puta odgađan.

"Upravo sada u Iraku vidimo kako okupacijske snage masakriraju irački narod", izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mohammad Ali Hosseini, javio je Reuters.

"Kada sagledamo tu situaciju, razgovori s Amerikom neće imati rezultata i bit će besmisleni", kazao je.

Prošle sedmice su citirane riječi neimenovanog iranskog zvaničnika da Teheran više ne treba razgovarati sa SAD-om o Iraku dok ne budu prekinuti "američki napadi na Iračane", ali su Hosseinijevi komentari prva takva izjava javno objavljena.

Glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabbagh izjavio je u nedjelju u Bagdadu da je Maliki naredio formiranje komisije koja bi prikupila dokaze o "iranskom uplitanju" u Irak koji bi bili predočeni Teheranu.

Američka vojska saopćila je prošle sedmice da su "veoma, veoma značajne" količine iranskog oružja nađene u Basri i u okolini Bagdada tokom ofanzive protiv milicija odanih antiameričkom imamu Moqtadi al-Sadru koja je počela krajem marta.