Svijet
0

Iran: Nova odgađanja početka rada nuklearke Bushehr

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Član specijalnog komiteta u iranskom parlamentu Asgar Jalalijan izjavio je u ponedjeljak da prva nuklearna elektrana u toj zemlji Bushehr neće početi sa radom krajem avgusta kada je i planirano i za odgađanje okrivio je Rusiju, koja je radila na gradnju postrojenja, javili su danas iranski mediji.

Nuklearna elektrana kapaciteta 1000 megavata, koja je izgrađena u lučkom gradu Bushehru i ranije se suočavala sa raznim odlaganjima.

Postrojenje je izgradila ruska kompanija "Rosatom" i trebalo je da bude završeno do 1999. godine ili četiri godine od početka radova.

Jalalijan je u svojim komentarima, koje je prenio reformistički dnevnik "Aftab", okrivio Rusiju za posljednja odgađanja.

"Vjerujemo da Rusi nisu bili iskreni u svojim namjerama sa postrojenje", rekao je Jalalijan, koji je od iranskih zvaničnika zatražio da razjasne uslove ugovora putem "transparentnih i čvrstih pregovora".

Prema njegovim riječima, Iran je već platio dvostruko veći iznos od planiranih troškova projekta, a  zahtijevaju se i dodatni fondovi.

On je naglasio da u ugovorima sa Rusima nema jasnog finansijskog ograničenja roka i krajnjeg datuma za izgradnju.
Jalalijan je dodao da ruski partner nije održao obećanje o transferu tehnologije Iranu.

Portparol "Rosatoma" Sergej Novikov nije komentarisao pisanje medija.

Projekat nuklearne elektrane Bushehr datira iz 1974. godine kada je tadašnji Šah reza Palavi potpisao ugovor sa njemačkom kompanijom Siemens za gradnju reaktora. Siemens se povukao iz projekta 1979. godine kada su Islamskom revolucijom na vlast došli radikalni sveštenici.

Iran je 1992. godine potpisao ugovor vrijedan milijardu dolara sa Rusijom za završetak projekta i radovi su započeti 1999. godine. Od tada projekat je ispunjen problemima povezanim sa gradnjom i isporukama.