Svijet
0

Iran preuzeo kontrolu nad nuklearnim reaktorom u Bushehru

Klix.ba
Iran je konačno preuzeo kontrolu nad svojim civilnim nuklearnim reaktorom u Bushehru. Projekt je prije 35 godina započela Njemačka, a nakon brojnih zastoja, dovršila ga je Rusija.

Čelnik iranske nuklearne agencije potvrdio je da će im Rusija predati elektranu snažnu hiljadu megavata. Najavio je i da očekuje da će uskoro početi rad na drugoj elektrani, nakon što se završe pregovori s Moskvom.

Izgradnja elektrane u Bushehru počela je '70-ih godina, uz pomoć njemačke kompanije Siemens, koja je projekt napustila 1979. godine, nakon islamske revolucije.

Radove je zaustavio i iranski rat sa Irakom, od 1980. do 1988. Izgradnju je nastavila Rusija 1994. godine, a trebala je biti dovršena 1999. godine.

Rusija se složila i da dostavlja gorivo za reaktor u periodu od 10 godina, koje bi im Teheran kasnije vratio. To je dovelo do zabrinutosti zapadnih zemalja zbog kontroverznog iranskog programa obogaćenja urana.

Bushehr je konačno dovršen 2010. godine, nakon više od decenije zakašnjenja. A zbog tehničkih problema u funkciju je stavljen tek 2011.

Neki iranski zvaničnici optužili su Rusiju za odugovlačenje pod pritiskom SAD-a. Iranske nuklearne ambicije su godinama najveći problem u odnosu sa svjetskim silama.

Izrael i zapadne zemlje smatraju da je Iran objavio svoj mirni program obogaćenja uranija kako bi prikrio razvoj nuklearnog oružja.

Izgradnja elektrane u Bushehru zabrinula je brojne arapske zemlje u okolici, a Iran i Rusija kažu kako je to stvar Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA).

Elektrana će naredne dvije godine biti pod ruskom garancijom, a ruski stručnjaci ostat će u elektrani kako bi pružili stručnu i tehničku pomoć. Elektranu, pod kontrolom IAEA-e, dovršila je ruska nuklearna korporacija Rosatom.