Svijet
0

Iran načelno odobrio Solaninu posjetu

FENA
Iran je u srijedu načelno odobrio posjetu Teheranu visokog predstavnika Evropske unije Javiera Solane, koji bi trebao dati novu ponudu za rješenje spora oko iranskog nuklearnog programa.

"Solana je poslao poruku i tražio posjetu Iranu kako bi predstavio ponudu šestorice", rekao je ministar vanjskih poslova Manuchehr Mottaki nakon sjednice Vijeća ministara, prenijela je agencija Irna.

On je dodao je da su se načelno složili oko toga da Solana može doći u Iran, ali da će datum objaviti kada ga odrede.

Šest zemalja koje sudjeluju u pregovorima - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, odlučile su Iranu predstaviti obnovljenu ponudu suradnje u zamjenu za obustavu obogaćivanja urana, ali Iran za sada odbija svaku obustavu.

Prema diplomatskim izvorima u toku su pregovori s Iranom o slanju u Teheran delegacije političkih direktora ministarstava vanjskih poslova petorice (bez SAD-a), koje bi vodio Solana, navode diplomatski izvori.

Na pitanje o informacijama štampe prema kojima je Iran tražio od velikih sila jamstva sigurnosti, Mottaki je odgovorio da oni drže da je to pitanje zatvoreno i da nisu tražili nikakvo sigurnosno jamstvo.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je pozvao prošle sedmice velike sile na pregovore o sigurnosnim jamstvima Iranu.

Zapadne zemlje optužuju Iran da pokušava nabaviti nuklearno oružje pod krinkom civilnog programa, što Teheran demantira.