Svijet
0

Iran krije nuklearno oružje

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Satelitski nadzor Irana pokazao je povećanje aktivnosti na lokacijama, za koje postoji sumnja da služe za tajni razvoj nuklearnog naoružanja, saznaje AP.

Jedan od zvaničnika Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je AP-u da Teheran izgleda pokušava da sakrije svoje nedozvoljene aktivnosti, tako sto će da ukloni svaki trag nuklearnog razvoja i rada na nuklearnom programu.

I zvaničnici iz druge dvije zemlje su potvrdili povećanu aktivnost na tajnim lokacijama, ali su naglasili da nemaju razloga da vjeruju da je to povezano sa sakrivanjem tragova i zataškavanjem.

Fokus nadzora IAEA je usmjeren ka vojnom poligonu u Parčinu, za koji se veruje da je mjesto skrivanja velike metalne komore, koju je IAEA ranije ovog mjeseca, označila kao mjesto koje se koristi za testiranje eksploziva povezanog sa nuklearnim programom.

Viši zvaničnik IEAE je ranije danas rekao da ova agencija blisko nadzire sve sumnjive lokacije koje su pomenute u ranijim izvještajima agencije.

Iran je u petak prošle sedmice u Beču osudio Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju jer je to tijelo usvojilo rezoluciju u kojoj se izražava "duboka i povećana zabrinutost" zbog iranskog nuklearnog programa.