Komentari (9)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Izmišljene stvari koje se vežu za Dan Nevruza: 1. Laž – koja je pripisana Poslaniku, s.a.v.s.: \'\'Želio bih da Sultan-Nevruz bude svaki dan!?“ (Stepen predaje – ne postoji. Ko je bilježi – ne postoji!) 2. To je dan u kojem je Allah, dž.š., dobio prisegu od svih ljudi!? 3. Tog dana se Nuhova, a.s., lađa zaustavila na brdu Džudijj!? 4. Tog dana je Ibrahim, a.s., porušio kipove!? 5. Tog dana je Sulejman, a.s., izgubio prsten s muhurom!? 6. Tog dana ga je kasnije našao!? 7. Tog dana je ptica hudhud poprskala vodom iz kljuna Sulejmana, a.s.!? 8. Tog dana je Sulejmanu, a.s., hudhud poklonio skakavca!?
Imam Ez-Zuhri,rhm.,bilježi:\'\'Halifa Omer b. Abdul-Aziz,rhm.,zabranio je da mu se išta od poklona donosi na Dan Nevruza i Mehredžana!“(El-Tabekat el-Kubra,5/374.)Jedan od lažnih i izmišljenih hadisa je i ovaj:\"\'Postite Dan Nevruza kako biste se razlikovali od mušrika;to vam je kao da ste dvije godine postili!“(Pogledaj:Tezkiretul-Mevdu\'at, 1/828.)U djelu \'\'Merakijel-Felah\'\', 1/240, stoji: \'\'Pokuđeno je zasebno postiti Dan Nevruza – koji je početak proljeća ili Dan Mehredžana–koji je početak jeseni – jer će se to smatrati veličanjem dana koje nam je Šerijatom zabranjeno da veličamo i slavimo!“Šta kažu historičari..Imam Buharija,rhm.,bilježi od Ejjuba b. Dinara, a on od svog oca da Alija, r.a.,nije primao i nije uzimao poklone na Dan Nevruza. (Pogledaj: El-Tarih el-Kebir, br.1319.) Ibn Haldun, rhm., kaže:\'\'Počeci sekte karamita (278. h.g.)vezuju se se za pojavu čovjeka po imenu Kirmit...Post je propisan samo u danima Mehredžana i Nevruza.Nebiz je haram, a alkohol je halal.
Hafiz Ibn Hadžer el-Askelani, rhm., kaže:\'\'Ovaj hadis nas upućuje na to da je zabranjeno radovati se i veseliti na nemuslimanskim praznicima,kao i na to da je zabranjeno poistovjećivati se s njima! Muhammed Šemsul-Hakk el-\'Azim Abadi Ebul-Tajjib, rhm., kaže: \'\'Medinjani su imali dva praznika – Dan Nevruza i Dan Mehredžana.Ovo navode brojni komentatori hadisa. Nevruz je početak sunčeve nove godine, isto kao što je mlađak mjeseca muharrema početak mjesečeve nove godine. Što se tiče Mehredžana, to je prvi dan vage, tj. polovine godine. Ta dva dana su umjerena u temperaturi zraka, niti su hladna niti vruća; noć i dan su tada iste dužine. Prijašnji mudraci, vezujući se za njihov izgled, odredili su ova dva dana za praznike, i za njima se u tome povede svjetina, zbog toga što su ih smatrali mudrim i pametnim. Allahovi poslanici su došli i porušili ono na što su se pozivali \'mudraci\'...\'\'
Šta kažu islamski ucenjaci... Seid b. el-Hasen, rhm.,kaže da je Hasan el-Basri, rhm., bio upitan o postu na Dan Nevruza, pa je rekao \'\'To je zabranjeno!Taj dan veličaju oni (tj. nemuslimani)!“ (Pogledaj: Musannef Ibnu Ebi Šejbeh, br. 9739.) Hišam, rhm.,kaže: Hasan el-Basri, rhm., bio je upitan o postu na Dan Nevruza, pa je rekao: \'\'Šta vi imate s Danom Nevruza!? Nemojte se osvrćati na njega!To je nemuslimanski praznik!“ (Pogledaj: Musannef, Ibnu Ebi Šejbeh, br. 9740.) Enes b. Malik,r.a., kaže:\'\'Džahili su za vrijeme Poslanika, s.a.v.s., imali dva godišnja praznika,u kojima bi se veselili i igrali,pa im je Poslanik, s.a.v.s., odmah po dolasku u Medinu, rekao: \'Imali ste dva dana u kojima ste se veselili i igrali; Allah vam je vaša dva (džahilijjetska) praznika zamijenio Ramazanskim i Kurbanskim bajramom!\'“(Hadis je sahih. Sunen Nesai, br. 1556.) Šejh Albani, rhm., kaže: \'\'Ta dva džahilijjetska praznika su Dan Nevruza i Mehredžana.“ (Pogledaj: Salatul-\'Idejni fil-musalla)
Po legendi, Dan Nevruza datira od prije petnaest hiljada godina kada ga je najveći indoiranski mitski vladar Džemšid proglasio Novom godinom. Sultan Nevruz ili Nouruz, kako ga Iranci nazivaju, tokom cijelog historijskog perioda, bez obzira na vladarsku dinastiju ili religijsku pripadnost, bio je najvažniji datum u historiji tog naroda. Ovaj (neislamski) praznik obilježava se u Iranu, Iraku, Turskoj, Azerbejdžanu, Afganistanu, Gruziji, Pakistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Kirgizistanu, Kazahstanu, Albaniji i u Bosni. S obzirom da je za sufije Nevruz sveti dan – u svim tekijama u BiH se tom prilikom priređuje poseban zikr. Naime, u gradovima Donji Vakuf, Travnik i Zenica taj dan obilježava se na poseban način i ima posebno ime, Cimburijada, (prvi dan proljeca), što ukazuje na ostatke svetkovanja i obilježavanja Nevruza ili iranske Nove godine u BiH.
Po iranskom kalendaru danas ima je nova godina...nevruz-znaci novi dan... pridruzujem se selamima raji iz ljeseva :P
Svimi koji slave Noruz sretan praznik!
a ja cijelo vrijeme konto iranci su kakvi takvi muslimani a oni se jos ni vatropoklonstva nisu kutarisali selam raji iz Ljeseva
ne zna se u 1200 godina kad je zivio Zaratustra? Dragi saxovci, informisite se malo