Nowruz
0

Iran danas slavi zoroastrijsku novu godinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Iranu se danas slavi zoroastrijska nova godina Nowruz kojom počinje 1389. godina prema iranskom brojanju vremena koje korijene vuče iz predislamskog doba kad je zoroastrizam bio dominanta religija u Perziji do 7. stoljeća.

Ime Nowruz dolazi iz staroperzijskog i znači "novo svjetlo dana".

Mitski prorok i reformator Zoroaster (Zaratustra), koji je prema raznim tumačenjima živio između 1800. i 600 p.n.e., proglasio je Nowruz proslavom u čast kreatora svijeta, Velikog Darivatelja, Ahure Mazde i Svete vatre na proljetni ekvinocij.

U februaru je Opća skupština UN-a Nowruz proglasila globalnim praznikom, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je kako su rituali povezani s proslavom Nowruza poput uređenja stanova, posjeta porodicama i prijateljima, pripremanje svečanih jela, inspirirani duhom obnove i trebali bi svim ljudima služiti kao poticaj. Izrazio je nadu da će proslava Nowruza pridonijeti harmoniji, miru i dobroj volji među ljudima cijelog svijeta.

Prema iranskim medijima, Nowruz diljem svijeta slavi oko 300 miliona ljudi. U samom Iranu ima još, prema procjenama, oko 60.000 zoroastrijanaca, ali Nowruz kao naslijeđen narodni praznik slave i hiljade muslimana diljem zemlje. Za Kurde, koji taj praznik zovu Newroz, početak godine uvijek ima i političko značenje budući da uz to vežu i svoj nacionalni identitet.