Svijet
0

Iran bi mogao upotrijebiti silu protiv pirata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Iran pregovara s piratima koji su u Adenskom zaljevu oteli iranski teretni brod pod zastavom Hong Konga, ali bi mogao upotrijebiti "vojnu silu" kako bi oslobodio brod, kazao je iranski zvaničnik, a navodi ga u ponedjeljak dnevni list Etemad.

"Pregovori su počeli s drugom stranom vezano za oteti brod, ali stav Islamske Republike Iran je da treba djelovati odlučno", rekao je zamjenik ministra za saobraćaj Ali Taheri.

"Srećom, međunarodne instance dale su dovoljno dozvola za slučaj da je potrebno upotrijebiti vojnu silu protiv pirata", dodao je on.

Zamjenik ministra nije precizirao kako bi Iran mogao upotrijebiti vojnu silu protiv pirata u Adenskom zaljevu, koji se nalazi dosta daleko od iranske obale.

Teretni brod Delight, natovaren s 36.000 tona žita, napali su u utorak pirati dok se kretao prema iranskoj luci Bandar Abbas.

Krizni štab kompanije Shipping Lines Islamske Republike Iran (IRISL) objavio je u četvrtak da su prvi kontakti s brodom uspostavljeni i da je 25 članova posade živo i zdravo.