Svijet
0

Irak traži objašnjenje za američko špijuniranje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irak će tražiti objašnjenje od američkih zvaničnika u povodu izvještaja u kome se navodi da su Sjedinjene Države špijunirale iračke zvaničnike, među kojima i premijera Nurija al-Malikija, saopćio je u petak uvečer glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabbagh.

Američki list Washington Post objavio je u petak članak o knjizi američkog novinara Boba Woodworda u kojoj on iznosi da su SAD špijunirale Malikija i druge iračke lidere.

"Ako je to tačno, to znači da ne postoji povjerenje", naveo je Al-Dabbagh u saopćenju, dodajući da će Irak tražiti od SAD-a objašnjenje.

"Ako je to tačno, to baca sjenu na buduće odnose s takvim institucijama", kazao je Al-Dabbagh aludirajući na CIA-u i druge američke agencije.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je odbila komentirati taj izvještaj, detaljno obrađen u Woodwordovoj četvrtoj knjizi o američkom predsjedniku Georgeu W. bushu "Rat iznutra: Tajna historija Bijele kuće 2006.-2008.", naveo je Reuters.

"Imamo sveobuhvatnu saradnju s premijerom Malikijem. Naš ambasador ga viđa gotovo svakodnevno", rekla je Perino novinarima.

"Da je iračka vlada zabrinuta zbog bilo čega, sigurna sam da bi govorili o tome jer imamo dobru saradnju, veoma otvorenu i iskrenu, i kontaktiramo s njima svakog dana", naglasila je Perino.

Woodword navodi u knjizi da je špijuniranje iračkog premijera izazvalo zabrinutost među nekoliko visokih američkih zvaničnika koji su zapitali da li je to vrijedno rizika imajući u vidu da Bush čini napore da zadobije povjerenje Al-Malikija, prenio je Washington Post.

Woodword i njegov kolega Carl Bernstein su pomogli u razotkrivanju čuvene afere Watergate, u okviru koje je optuženo više bliskih savjetnika predsjednika Richarda Nixona, koji je bio prinuđen podnijeti ostavku 9. augusta 1974.

Aferi Watergate je posvećena prva Woodwordova knjiga "Svi predsjednikovi ljudi".