Svijet
0

Irak: Nasilje među šiitima u nevrijeme

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Suparništvo i obračuni šiitskih frakcija u Iraku prijete da pomrače napredak koji su američke snage ostvarile u borbi protiv pripadnika Al-Qaide i ostalih ekstremista u toj zemlji.

Nasilje među šiitima, prisutno od svrgavanja bivšega iračkog predsjednika Saddama Husseina 2003. godine, eskaliralo je proteklih dana, u vrlo nezgodnom trenutku za Washington jer general David Patraeus i američki ambasador u Bagdadu Ryan Crocker sljedeće sedmice treba da podnesu Kongresu izvještaj o situaciji u toj zemlji.

Glavni učesnici nedavnih sukoba na jugu Iraka bili su Madhijeva vojska, milicija radikalnoga šiitskog vođe Muqtade al-Sadra i milicija Badr Vrhovnoga islamskog vijeća Iraka, najveće šiitske političke stranke, na čijem je čelu Abdul-Aziz al-Hakim.

U nasilju koje je u ponedjeljak tokom vjerske svečanosti izbilo u svetome šiitskom gradu Kerbali poginulo je više od 50 ljudi, a stotine hiljada hodočasnika napustile su grad.

Napetosti su doprinijela i ubistva, prije nekoliko sedmica, dvojice guvernera provincija, kao i više okršaja među pripadnicima Mahdijeve vojske i milicije Badr.

Sukobi među šiitskim frakcijama mogli bi, prema ocjeni agencije Associated Press, gurnuti jug Iraka, nastanjen pretežno šiitima, u višegodišnji haos poput onog u području Bagdada i ugroziti pozicije iračkog premijera šiita Nurija al-Malikija.

Američka agencija smatra da je glavni uzrok sukoba borba frakcija za kontrolu nad jugom zemlje, koji ne samo što je bogat naftom već bilježi znatan priliv novca i od miliona posjetilaca koji dolaze u svete gradove Nadžaf i Kerbalu.

Pored nasilja, neizvjesnoj budućnosti te regije doprinose i britanski planovi o postepenom smanjenju broja vojnika na jugu Iraka.

U Washingtonu će nepovoljan razvoj situacije u Iraku uoči podnošenja izvještaja Kongresu pružiti dodatne argumente protivnicima rata koji traže povlačenje 160.000 američkih vojnika iz te zemlje.

Postavlja se i pitanje kako bi američka vojska trebalo da reagira na međufrakcijske sukobe. Ostane li uzdržana, izgubit će reputaciju snaga koje garantiraju sigurnost u zemlji. Međutim, ako se umiješa, gotovo je izvjesno kako će morati da pojača vojno prisustvo na jugu, čime će stvoriti politički nepovoljan utisak da se rat širi.