Saudijska Arabija
0

Internetska kampanja protiv vlade

FENA
Dva bivša simpatizera militanata priznala su na saudijskoj državnoj televiziji u utorak navečer da su organizirali internetske operacije Al-Qaidine kampanje protiv saudijske vlade, javili su mediji u srijedu.

"Al-Qaida na Arapskom poluotoku" pokrenula je kampanju destabilizacije saudijske vlade, američke saveznice, u 2003. s dva samoubilačka bombaška napada na stambene objekte u Rijadu u kojima žive stranci.

Nasilje je okončano akcijom saudijskih snaga sigurnosti u saradnji sa stranim stručnjacima kampanjom protiv pobunjenika, koja je dobila pohvale na Zapadu.

Posljednji veliki napad bio je propali pokušaj da se napadne najveća rafinerija nafte na svijetu u Abqaiqu februara 2006.

Abu Azzam al-Ansari i Umm Osama - obojica Egipćani - objašnjavali su na saudijskoj televiziji kako su uspostavili online magazine Sada al-Jihad i Al-Khansaa, koji su promovirali stavove džihadista i prenosili vijesti o militantnoj kampanji, prenosi Reuters.

Ansari je uhapšen prošle godine, javile su u srijedu novine Asharq al-Awsat, ali je Sada al-Jihad nastavio izlaziti. Ostalo je nejasno kada je uhapšen Umm Osama.