Omladina prihvata tehnologiju
4

Internet je mladim muslimanima dao glas

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok za jednu muslimansku porodicu topovski pucanj označava kraj dnevnog posta za vrijeme ramazana, za drugu porodicu istu funkciju obavlja zvono sa mobitela, zahvaljujući aplikaciji za pametne telefone, nazvanoj Ramadan Times. Aplikacija prati vrijeme posta u zavisnosti od toga gdje se nalazi uređaj.

Iako su islamski tvrdolinijaši donijeli nekoliko fetvi protiv digitalne tehnologije, uključujući zabranu korištenja programa za chat i korištenje Kur'anskih ajeta kao zvona na mobitelu. Međutim, muslimani su prihvatili internet i pametne telefone kao i ostatak svijeta.

Rezultati nedavnog istraživanja Ipsosa, firme za analizu tržišta, su pokazali da je zastupljenost pametnih telefona u bogatim zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom skoro najveća u svijetu. Tu prednjače Ujedinjeni Arapski Emirati sa 61 posto.

Međutim, čak i u ostalim muslimanskim zemljama zastupljenost je više nego dobra. U Egiptu je zastupljenost 26 posto, što nije nimalo loše ukoliko se zna podatak da je zastupljenost u Njemačkoj 29 posto. Pored toga, više od trećine stanovništva Bliskog istoka sada koristi intenet, što je iznad svjetskog prosjeka.

Muslimani svoje uređaje koriste baš kao i svi ostali – pišu poruke, koriste društvene mreže, kupuju preko interneta.

"Muslimanska omladina prihvata tehnologiju kako bi se udaljili od starih, tradicionalnih običaja, ali i da bi ispitali i izazvali zapadne modele", kazao je za The Economist Bart Barendregt sa Univerziteta Leiden.

Mnoge aplikacije za pametne telefone pomažu religijskim potrebama. Neke aplikacije pokazuju lokacije džamija, a druge lokacije halal poslovnih objekata. Salah 3D je aplikacija za iPhone koja pokazuje kako se moli. Quran Majeed prikazuje tekstualnu i audio verziju Kur'ana na raznim svjetskim jezicima. Na interntu postoji i mnogo stranica napravljenih isključivo za muslimane. Uskoro će biti lansiran i SalamWorld, koji je opisan kao Facebook za muslimane.

Zahvaljujući internetu, ljudi prvi put mogu čitati i učiti iz svetih tekstova bez zavisnosti od lokalnih vjeroučitelja.

"Digitalna revolucija je mladim muslimanima dala glas. To nam dozvoljava da kritikujemo religijske ustanove i stvaramo vlastite interpretacije", rekao je Amir Ahmad Nasr, 25-godišnji blogger iz Sudana.

Zbog toga što predstavljaju prijetnju njihovom autoritetu, mnogi islamski učenjaci su pozvali na zabranu određenih internet-stranica, a neki su čak tražili da se zabrani pristup cijelom internetu. Međutim, mnogi su i prihvatili tehnološki napredak, kako ne bi zaostali za ostatkom svijeta.