Djele sudbinu plemena Na'vi
0

Indijsko pleme Dongria Kond traži pomoć Camerona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedno pleme u Indiji koje dijeli sličnu sudbinu kao pleme Na'vi u filmu Avatar, uputilo je apel za pomoć njegovom autoru, kanadskom reditelju Jamesu Cameronu, u posebnom tekstu objavljenom u američkom časopisu Variety.

U poruci koju je sastavila organizacija Survival International traži se od reditelja ovog hita da pomogne pripadnicima plemena Dongria Kond koji žive u državi Orissa, u istočnom djelu Indije.

Organizacija Survival International postavila je na svoj web site i desetominutni film naslovljen "Rudnik: priča o svetoj planini" u kome se opisuje kritiča situacija u kojoj se nalaze pripadnici plemena Dongria. Naracija je povjerena britanskoj glumici Joanni Lumley.

Britanska kompanija Vedanta Resources, čiji je većinski vlasnik indijski milijarder Anil Agarval, navodno namjerava da pokrene eksploataciju bogatih nalazišta boksita koja se kriju u brdima Nijamgiri u kojima žive pripadnici plemena Dongria Kond.

  • Ukoliko se apstrahuju androidni ratnici i drugi detalji obilne upotrebe tehnologije kojom je Cameron fasciniran, jasno je da se danas identična drama kao u filmu "Avatar" odrigrava u brdima Nijamgiri u Orissi, izjavio je Steven Corrie, direktor organizacije Survival International.

  • Rudnik će uništiti šume od kojih zavisi život hiljada pripadnika tog plemena. Mi smo vidjeli vaš film, vi sada pogledajte naš, navodi se u poruci Survival Internationala upućenoj Cameronu.