Tužba protiv željeznica
94

Indijac nakon 22 godine na sudu dobio pravdu u slučaju "teškom" 0,50 KM

F. H.
Foto: BBC
Foto: BBC
Indijac je nakon 22 godine pobjedio u sudskom slučaju zbog preskupo naplaćenih željezničkih karata. Tungnath Chaturvediu inače po struci pravniku 1999. godine dvije karte su naplaćene skuplje 20 rupija što iznosi oko 0,50 KM.

Incident se dogodio na željezničkoj stanici Mathura Cantonment u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh. Sud za potrošače prošle je sedmice presudio u korist haturvedija i zatražio od željeznica povrat iznosa s kamatama.

"Prisustvovao sam na više od 100 saslušanja vezanih za ovaj slučaj", rekao je Chaturvedi za BBC.

Sudovi za zaštitu potrošača u Indiji posebno se bave pritužbama povezanim s uslugama. Ipak ovi sudovi su preopterećeni slučajevima i ponekad mogu proći godine dok se čak i jednostavni slučajevi ne riješe.

Chaturvedi, koji živi u Uttar Pradeshu, putovao je iz Mathure u Moradabad kada mu je službenik više nego što je trebao naplatio dvije karte. Karte su koštale po 35 rupija, ali kada je dao 100 rupija, službenik je vratio 10 rupija, naplaćujući karte 90 rupija umjesto 70.

Rekao je službeniku da mu je naplatio previše ali u tom trenutku nije dobio povrat novca. Zato je odlučio podnijeti tužbu protiv Sjeveroistočne željeznice, odjela indijskih željeznica i službenika za rezervacije na potrošačkom sudu u Mathuri.

Rekao je da su mu trebale godine zbog sporog tempa rada pravosuđa u Indiji. U nekim slučajevima sudije su bile na godišnjem odmoru ili dopustu zbog smrtnih slučajeva.

"Željeznice su također pokušale odbaciti slučaj, rekavši da se pritužbe protiv željeznica trebaju uputiti željezničkom sudu, a ne sudu za potrošače", rekao je Chaturvedi.

Nakon duge borbe, presudom je željeznicama naloženo da mu plate kaznu od 15.000 rupija (oko 350 KM). Sud je također naredio željeznicama da mu vrate 20 rupija uz kamatu od 12 posto godišnje, od 1999. godine do 2022. godine. Sud je također naredio da ako iznos ne bude plaćen u određenom roku od 30 dana, kamatna stopa će se povisiti na 15 posto.

Chaturvedi je rekao da je naknada koju je dobio bila neznatna i da ne nadoknađuje duševnu bol koju mu je slučaj prouzročio. Obitelj ga je nekoliko puta pokušala odgovoriti od pokretanja slučaja, nazivajući ga gubitkom vremena, ali on nije htio da odustane

"Nije bitan novac. Ovdje se uvijek radilo o borbi za pravdu i borbi protiv korupcije, tako da je vrijedilo. Također, budući da sam i sam advokat, nisam morao plaćati novac advokatu niti snositi troškove putovanja do suda. To može biti prilično skupo", poručio je Chaturvedi.

Istakao da se nada da će njegov slučaj ohrabriti druge da ne odustaju u borbi koliko god ona teška bila, prenosi BBC.