Svijet
0

Indija: U obrocima za djecu bio pesticid

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
U besplatnom školskom obroku, od kojeg je prošle sedmice u Indiji umrlo 23 indijske djece, pronađen je pesticid, izjavio je danas sudski zvaničnik Abhijit Sinha.

Djeca su se razboljela nekoliko minuta nakon što su pojela kari od riže i krompira u školi u indijskoj državi Bihar nakon čega su povraćala i žalila se na grčeve u stomaku.

Smrt djece izazvala je proteste širom Bihara.

Obroci su bili dio indijskog programa popodnevnog jela, koji pokriva 120 miliona djece s ciljem da se iskorijeni neuhranjenost i odsustvovanje iz škole.

Višerangirani policijski zvaničnik Ravindra Kumar rekao je agenciji Reuters da preliminarni rezultati forenzičkih ispitivanja ukazuju na to da je obrok pripremljen sa jestivim uljem koje sadrži monokrotofos, organofosforsku supstancu koja se koristi kao poljoprivredni pesticid.

U forenzičkom izvještaju navodi se da je koncentracija ove supstance u ulju bila petostruko veća nego u komercijalnoj vrsti.

"To je veoma otrovna supstanca i zato mora biti razblažena pri upotrebi u komercijalnim pesticidima. Uobičajeno je da jedan litar monokrotofosa bude razblažen sa pet litara vode", naglasio je Sinha.

Prema njegovim riječima, koncentrat ove supstance nije dostupan široj javnosti i pesticid se prodaje u razblaženom obliku.

Policija je saopštila da postoji sumnja da je jestivo ulje, koje je upotrijebljeno u spornom obroku, držano u kanisteru u kojem je prethodno bio pesticid.

U toku je potraga za direktorkom škole koja je u bjekstvu od kako su prijavljeni smrtni slučajevi djece.

Svjetska zdravstvena organizacija opisuje monokrotofos kao veoma opasnu supstancu sa kojom treba da rukuje samo obučeno osoblje.